Koalicija udruženja izbjeglica u Srbiji saopštila je da su hrvatske snage tokom rata u opštini Vukovar ubile više od 150 Srba, ali da se, nažalost, povodom posjete predsjednika Srbije Borisa Tadića Vukovaru govori samo o hrvatskim žrtvama na Ovčari.U saopštenju ove koalicije navodi se da je jedn broj ubijenih Srba bačen u Dunav da se sakriju tragovi zločina, a mnogi Srbi su privođeni na saslušanja, mučeni, zlostavljani, zastrašivani i natjerani u bjekstvo da bi sačuvali živu glavu. Velikom broju Srba dignute su kuće u vazduh i ostali objekti.

„Postavlja se pitanje šta reći majkama, očevima, udovicama, braći i sestrama ubijenih vukovarskih Srba povodom posjete srpskog i hrvatskog predsjednika Ovčari? Nažalost, stiče se utisak da su srpske žrtve u Vukovaru manje vrijedne od hrvatskih“, navodi Koalicija.

Ovo udruženje zalaže se da se utvrdi tačan broj ubijenih Srba u Vukovaru prije i tokom rata 1991. godine, da se izvedu na sud nalogodavci i počinioci zločina nad vukovarskim Srbima i da se izgradi spomen-obilježje sa imenima i prezimenima ubijenih vukovarskih Srba.

„Tek poslije utvrđivanja pune istine o tome šta se dešavalo prije i tokom rata u Vukovaru, stvoriće se stvarni preduslovi za polaganje vijenaca ne samo hrvatskim, nego i srpskim žrtvama“, ističe se u saopštenju.

Koalicija naglašava da osuđuje svaki zločin koji se desio na području bivše Jugoslavije i zalaže se da se svi počinioci ratnih zločina pravedno kazne, bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost.

Ostavi poruku