Аналитичар Стратфора за Европу Марко Папић изјавио је да се не може искључити могуцност да се двојица хашких бегунаца Ратко Младић и Горан Хаџић не крију у Србији, већ у некој другој земљи, која баш и не жели успех Србије на путу евроинтеграција.Папић такодје оцењује да је одлучност Београда да ухапси Младића и Хаџића неспорна, али постоје препреке попут оних због којих Америка не успева да ухапси Бин Ладена.

„Према нашим проценама, највећи проблем за Србију сада су хашки оптуженици Ратко Младић и Горан Хаџић. Али, на нешто дужи рок – и то је заправо опасност по Србију – чак и ако којим случајем успе да испоручи Младића и Хаџића – Косово би јој поново могло бити наметнуто као препрека, јер је све у крајњем исходу у рукама Брисела“, изјавио је Папић у интервјуу радио станици Слободна Европа.

Одговарајући на питање како гледа на повећање награде са милион на десет милиона евра за информације које би водиле лоцирању и хапшењу Младића, Папић је истакао да Стратфор од самог почетка сматра да је ова влада одлучна да ухапси Младића и Хаџића.

Повећање награде би требало снажније да подсети на ту намеру, али је оно углавном маркетиншки потез пред долазак тужиоца хашког суда Сержа Брамерца у Београд.

Медјутим, маркетиншки потез не значи да је одлучност Србије да их ухапси мања, сматра Папић.

„Сматрамо, дакле, да одлучност Београда да их лоцира и испоручи заиста постоји. Али, постоје и препреке да се то реализије, од којих су многе у безбедносним и обавештајним службама, као што су препреке Америке да ухапси Осаму бин Ладена у планинама“, рекао је он.

Према Папићевим речима, проблем је и то што се не може искључити могућност да се двојица хашких бегунаца веома успешно крију, можа чак у земљи која баш и не жели успех Србије на путу њених евроинтеграција.

„Коначно, морамо се, сетити и да САД, глобални хегемон и светска суперсила, нису биле у стању да пронадју и ухапсе Осаму бин Ладена. Младић и Хадзић су можда са Бин Ладеном у пећинама Пакистана или Авганистана и шта онда српска власт да уради? Дакле, Београд можда никад неће успети да ухапси те две индивидуе. Они могу умрети, а да нико и не зна где су умрли“, закључио је Папић.

Ostavi poruku