Analitičar Stratfora za Evropu Marko Papić izjavio je da se ne može isključiti mogucnost da se dvojica haških begunaca Ratko Mladić i Goran Hadžić ne kriju u Srbiji, već u nekoj drugoj zemlji, koja baš i ne želi uspeh Srbije na putu evrointegracija.Papić takodje ocenjuje da je odlučnost Beograda da uhapsi Mladića i Hadžića nesporna, ali postoje prepreke poput onih zbog kojih Amerika ne uspeva da uhapsi Bin Ladena.

„Prema našim procenama, najveći problem za Srbiju sada su haški optuženici Ratko Mladić i Goran Hadžić. Ali, na nešto duži rok – i to je zapravo opasnost po Srbiju – čak i ako kojim slučajem uspe da isporuči Mladića i Hadžića – Kosovo bi joj ponovo moglo biti nametnuto kao prepreka, jer je sve u krajnjem ishodu u rukama Brisela“, izjavio je Papić u intervjuu radio stanici Slobodna Evropa.

Odgovarajući na pitanje kako gleda na povećanje nagrade sa milion na deset miliona evra za informacije koje bi vodile lociranju i hapšenju Mladića, Papić je istakao da Stratfor od samog početka smatra da je ova vlada odlučna da uhapsi Mladića i Hadžića.

Povećanje nagrade bi trebalo snažnije da podseti na tu nameru, ali je ono uglavnom marketinški potez pred dolazak tužioca haškog suda Serža Bramerca u Beograd.

Medjutim, marketinški potez ne znači da je odlučnost Srbije da ih uhapsi manja, smatra Papić.

„Smatramo, dakle, da odlučnost Beograda da ih locira i isporuči zaista postoji. Ali, postoje i prepreke da se to realizije, od kojih su mnoge u bezbednosnim i obaveštajnim službama, kao što su prepreke Amerike da uhapsi Osamu bin Ladena u planinama“, rekao je on.

Prema Papićevim rečima, problem je i to što se ne može isključiti mogućnost da se dvojica haških begunaca veoma uspešno kriju, moža čak u zemlji koja baš i ne želi uspeh Srbije na putu njenih evrointegracija.

„Konačno, moramo se, setiti i da SAD, globalni hegemon i svetska supersila, nisu bile u stanju da pronadju i uhapse Osamu bin Ladena. Mladić i Hadzić su možda sa Bin Ladenom u pećinama Pakistana ili Avganistana i šta onda srpska vlast da uradi? Dakle, Beograd možda nikad neće uspeti da uhapsi te dve individue. Oni mogu umreti, a da niko i ne zna gde su umrli“, zaključio je Papić.

Ostavi poruku