Савез независних социјалдемократа (СНСД) и Српска демократска странка (СДС) утврдили су платформу о усаглашеном дјеловању у заједничком органима БиХ, којом се декларишу да ће на најбољи могући начин заједно штитити уставну позицију РС, њен територијални интегритет и уставно-правни суверенитет, заснован на Уставу РС и Анексу четири Дејтонског споразума.Платформу су данас парафирали лидери ових странака Милорад Додик и Младен Босић и овај документ ће бити упућен органима обје странке на усвајање.

У платформи се истиче да странке не прихватају да промјене Устава БиХ задиру у дејтонске надлежности РС и механизме заштите њених интереса, те наглашавају да досадашњи приједлози попут „априлског пакета“, „бутмирског пакета“ и „прудског споразума“, не могу бити полазна основа за будуће разговоре.

Овај документ налаже да не може бити даљег преноса надлежности и да је потребно преиспитати сврсисходност свих до сада неуставно пренесених надлежности.

СНСД и СДС се у платформи декларишу да ће у заједничком органима БиХ, а нарочито у Парламентарној скупштини, усагласити све ставове о питањима од виталног националног интереса за РС.

Додик је рекао да овај документ садржи базично опредјељење двије странке да у БиХ буде формирана власт тако што ће се уважавати реалности и уставни поредак.

„БиХ је државна заједница. Основни фактори субјективитета и суверенитета на овим просторима су ентитети и три конститутивна народа, а не БиХ. БиХ је заједница два ентиета и три народа“, нагласио је Додик, истакавши да је за странке примарна политичка позиција ентитета и српског народа који представљају ове политичке партије.

Према његовим ријечима, ове странке желе да у цјелости проводе Дејтонски споразум који је предвидио да у БиХ постоје стране, од којих је једна РС.

“Сада се први пут појављујемо као страна и идемо јединствено у БиХ са јасним ставовима да проводимо Дејтон и не споримо девет надлежности БиХ, али све оне силом наметнуте споримо“, рекао је Додик, поручивши да ће бити тражене одређене редукције тих надлежности које су отете из РС и насилно пренесене на ниво БиХ.

Додик је истакао да је основно опредјељење СНСД-а и СДС-а да буде спријечен даљи пренос надлежности, додавши да су странке опредијељене за европски пут БиХ, као државне заједнице.

„Опредијелили смо се да проведемо одлуку Суда у Стразбуру у случају `Сејдић – Финци`. Наш договор је у вези тога већ постигнут и спремни смо да ту измјену завршимо што је прије могуће“, рекао је Додик.

Лидер СНСД-а је рекао да било какве промјене Устава ширег обима, које ће сигурно “бити тежња других“, морају проћи референдумску процедуру у РС која ће бити проведена и о придружењу БиХ НАТО савезу.

„То не обавезује БиХ, али обавезује нас, а ми смо дио БиХ, која не може донијети одлуке ако у томе није РС“, напоменуо је Додик.

Он је истакао да су се СНСД и СДС опредијелили да наставе политику непризнавања независности Косова.

Додик и Босић нагласили су да у платформи ништа није уперено ни против кога и да желе да разговарају са легитимним представницима друга два народа.

„Сасвим је нормално да мјесто предсједавајућег Савјета министара БиХ не може да припадне Србима, јер је до сада био Србин. Желимо да задржимо принцип ротације, јер ако уведемо неки други, онда то значи да смо трајно изгубили шансу да добијемо то мјесто“, рекао је Додик, додавши да за ове странке није прихватљиво да се уставним промјенама формира влада БиХ.

Додик је нагласио да, уколико би РС добила три мјеста у Савјету министара, два ће припасти СНСД-у и један СДС-у, а уколико буде четири добиће по два.

Босић је нагласио да су странке сва отворена питања успјеле да разријеше и да су дошле до коначно усаглашеног текста који ће бити понуђен органима странака на усвајање.

„Убијеђени смо да ће органи прихватити овај документ који, што се тиче СДС-а, садржи све основне поставке страначких политичких циљева када је у питању дјеловање и однос према БиХ из РС“, рекао је Босић.

Он је нагласио да овај документ није усмјерен ни против кога и да нема за циљ да отежа стварање власти на нивоу БиХ, већ да се изађе са јасним ставовима и да се свим осталим странкама понуди да изађу у заједничком наступу, да се направе институције које би биле у функцији грађана.

„Очекујемо да се у најкраћем року отворе разговори и осталих политичких фактора у БиХ. Очекујемо састанак СНСД-а и СДП-а, односно Додика и (лидера СДП-а Златка) Лагумџије. Сматрамо да је важно отворити читав политички простор, а да они који условима и ставовима блокирају процес имплементације избора не раде ништа добро за грађане у БиХ“, рекао је Босић.

Он је нагласио да је овај заједнички наступ покушај да се направи нека нова, јаснија политичка клима, која ће функционисати у договору, а не у супростављању разних страна.

„Свједоци смо да постоји договор међу партнерима у ФБиХ, прије свега СДП-а и СДА. Очекујемо да ће и код хрватских политичких странака доћи до укрупњавања и договора. У најскорије вријеме очекујемо завршетак преговора о формирању власти“, напоменуо је Босић.

Уколико неки од фактора буду имали намјеру да блокирају формирање власти, Босић каже да ће то бити нова политичка јавност према којој би и СНСД и СДС заузели ставове.

Платформа се састоји од шест тачака и анекса којим је разрађен њен принцип.

Ostavi poruku