Снажан зељотрес погодио је синоћ централну Србију, а најтеже је прошла околина града Краљева, гдје је погинуо један старији брачни пар, а око 50 људи је лакше повријеђено.Снага земљотреса, који је погодио Србију око два часа послије поноћи, износила је 5,4 степена Рихтерове скале, а на објектима и зградам у самом Краљеву и околини причињена је материјална штета.Брачни пар, Наталија и Синиша Сташић су погинули када се на њих срушио кров породичне куће у краљевачком насељу Грдица.

Епицентар је био у селу Витановац код Краљева. У дијеловима тог града и околним селима нема струје ни воде. Слабији потреси регистровани су све до јутарњих сати.

Земљотрес, који је трајао неколико секунди, осјетио се у цијелој Србији, чак до Војводине, а у Београду је изазвао панику, а један младић се повриједио када је скочио са високог приземља.

Директорка Сеизмолошког завода Србије Славица Радовановић изјавила је за РТС да се, према досадашњим искуствима, не очекују нови јачи потреси у региону Краљева и да је ноћашњи потрес био најјачи удар.

Краљево и мјесто погибије брачног пара током ноћи посјетио је министар полиције Ивица Дачић, а у помоћи грађанима и санирању посљедица анажоване су службе за ванредне ситуације, као и жандармерија.

Он је упозорио Краљевчане да буду прибрани и да дјеца данас не иду у школу.

У Краљеву је оштећена је и зграда болнице, највише хирушки блок, али нема повријеђених пацијената.

Земљотресом је најтеже погођено Краљево, гдје је велики број кућа претрпио оштећења, односно попуцали су зидови, а по становима су падали дијелови намјештаја. Доста грађана ноћ је провело на улици из страха од нових потреса.

Највећа оштећења су у насељу Јарчујак. У центру Краљева на тротоарима има и поломљеног стакла и шута који је пао са фасада. Доста је оштећених кровова.

Земљотрес јачине 5,4 Рихтерове скале, односно између седам и осам степени Меркалијеве скале, представља јак земљотрес, рекао је за Први програм Радио Београда замејник директора Републичког сеизмолошког завода Бранко Драгичевић.

Посљедњи овакав земљотрес у Србији је забиљежен 1998. године у Мионици.

Према подацима Америчког геолошког института, епицентар земљотреса налази се 35 километара сјеверозападно од Крагујевца (код Краљаева) на дубини од 27,3 километра.

Истовремено, Европски центар за посматрање земљотреса навео је да се епицентар земљотреса снаге 5,6 степени Рихтерове скале налази 38 километара југозападно од Крагујевца и два километра од Краљева.

Европски центар је, касниеј, саопштио да су у периоду између 2,11 и 2,45 часова забиљежена још четири потреса снаге око 2,2 степена.

Најјачи земљотреси који су у историји погодили Србију били су у Свилајнац, 1893. – 5,7 Рихтерове скале, Витина, 1921. – 5,7 Рихтерове скале, Лазаревац, 1992. – 5,9 Рихтерове скале, Рудник, 1927. – 5,7 Рихтерове скале, Копаоник, 1980. – 5,7 Рихтерове скале, Мионица, 1998. године – 5,7 Рихтерове скале.

Ostavi poruku