Snažan zeljotres pogodio je sinoć centralnu Srbiju, a najteže je prošla okolina grada Kraljeva, gdje je poginuo jedan stariji bračni par, a oko 50 ljudi je lakše povrijeđeno.Snaga zemljotresa, koji je pogodio Srbiju oko dva časa poslije ponoći, iznosila je 5,4 stepena Rihterove skale, a na objektima i zgradam u samom Kraljevu i okolini pričinjena je materijalna šteta.Bračni par, Natalija i Siniša Stašić su poginuli kada se na njih srušio krov porodične kuće u kraljevačkom naselju Grdica.

Epicentar je bio u selu Vitanovac kod Kraljeva. U dijelovima tog grada i okolnim selima nema struje ni vode. Slabiji potresi registrovani su sve do jutarnjih sati.

Zemljotres, koji je trajao nekoliko sekundi, osjetio se u cijeloj Srbiji, čak do Vojvodine, a u Beogradu je izazvao paniku, a jedan mladić se povrijedio kada je skočio sa visokog prizemlja.

Direktorka Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović izjavila je za RTS da se, prema dosadašnjim iskustvima, ne očekuju novi jači potresi u regionu Kraljeva i da je noćašnji potres bio najjači udar.

Kraljevo i mjesto pogibije bračnog para tokom noći posjetio je ministar policije Ivica Dačić, a u pomoći građanima i saniranju posljedica anažovane su službe za vanredne situacije, kao i žandarmerija.

On je upozorio Kraljevčane da budu pribrani i da djeca danas ne idu u školu.

U Kraljevu je oštećena je i zgrada bolnice, najviše hiruški blok, ali nema povrijeđenih pacijenata.

Zemljotresom je najteže pogođeno Kraljevo, gdje je veliki broj kuća pretrpio oštećenja, odnosno popucali su zidovi, a po stanovima su padali dijelovi namještaja. Dosta građana noć je provelo na ulici iz straha od novih potresa.

Najveća oštećenja su u naselju Jarčujak. U centru Kraljeva na trotoarima ima i polomljenog stakla i šuta koji je pao sa fasada. Dosta je oštećenih krovova.

Zemljotres jačine 5,4 Rihterove skale, odnosno između sedam i osam stepeni Merkalijeve skale, predstavlja jak zemljotres, rekao je za Prvi program Radio Beograda zamejnik direktora Republičkog seizmološkog zavoda Branko Dragičević.

Posljednji ovakav zemljotres u Srbiji je zabilježen 1998. godine u Mionici.

Prema podacima Američkog geološkog instituta, epicentar zemljotresa nalazi se 35 kilometara sjeverozapadno od Kragujevca (kod Kraljaeva) na dubini od 27,3 kilometra.

Istovremeno, Evropski centar za posmatranje zemljotresa naveo je da se epicentar zemljotresa snage 5,6 stepeni Rihterove skale nalazi 38 kilometara jugozapadno od Kragujevca i dva kilometra od Kraljeva.

Evropski centar je, kasniej, saopštio da su u periodu između 2,11 i 2,45 časova zabilježena još četiri potresa snage oko 2,2 stepena.

Najjači zemljotresi koji su u istoriji pogodili Srbiju bili su u Svilajnac, 1893. – 5,7 Rihterove skale, Vitina, 1921. – 5,7 Rihterove skale, Lazarevac, 1992. – 5,9 Rihterove skale, Rudnik, 1927. – 5,7 Rihterove skale, Kopaonik, 1980. – 5,7 Rihterove skale, Mionica, 1998. godine – 5,7 Rihterove skale.

Ostavi poruku