На изборима за амерички Конгрес републиканци су освојили контролу над Представничким домом, док су демократе оствариле „танку већину“ у Сенату.Аналитичари наводе да су резултати избора тежак ударац за предсједника Барака Обаму послије само двије године његовог мандата.Конзервативна странка успјела је да уђе на велика врата у сточлани Сенат, гдје су Обамине демократе оствариле „танку већину“.

Демократа Хери Рејд освојио је мјесто у Сенату у тијесној трци у држави Невада чиме је онемогућио републиканце да остваре убједљивију побједу.

Освајање већине у Представничком дому за републиканце значи да након 2006. године опет имају контролу над једним од два Дома америчког Конгреса, док „танка већина“ у Сенату за Обаму значи додатне проблеме при усвајању закона.

„Амерички народ послао је непогрешиву поруку Обами, а то је `промјени курс`,“ рекао је републиканац Џон Бонер, који је један од кандидата за предсједника Представничког дома.

Све указује на то да ће републиканци имати више од 50 посланичких мјеста у 435-чланом Доњем дому и да су лако прешли потребних 39 мандата да би имали контролу у Представничком дому.

Аналитичари истичу да је побједа републиканаца остварена усљед интензивне фрустрације гласача Обаминим рјешавањем економске кризе, док стопа незапослености и даље стоји на 9,6 одсто.

Прелиминарни резултати анкета обављених након изласка са бирачких мјеста указују на то да је 62 одсто бирача изразило забринутост у стање америчке економије.

„Обама је телефонирао републиканцима Бонеру и Мичу Меконелу и изразио је задовољство што ће сараћивати с њима и републиканцима, како би пронашли заједнички став и побољшали животни стандард Американцима“, рекао је портпарол Бијеле куће Роберт Гибс.

Ostavi poruku