Na izborima za američki Kongres republikanci su osvojili kontrolu nad Predstavničkim domom, dok su demokrate ostvarile „tanku većinu“ u Senatu.Analitičari navode da su rezultati izbora težak udarac za predsjednika Baraka Obamu poslije samo dvije godine njegovog mandata.Konzervativna stranka uspjela je da uđe na velika vrata u stočlani Senat, gdje su Obamine demokrate ostvarile „tanku većinu“.

Demokrata Heri Rejd osvojio je mjesto u Senatu u tijesnoj trci u državi Nevada čime je onemogućio republikance da ostvare ubjedljiviju pobjedu.

Osvajanje većine u Predstavničkom domu za republikance znači da nakon 2006. godine opet imaju kontrolu nad jednim od dva Doma američkog Kongresa, dok „tanka većina“ u Senatu za Obamu znači dodatne probleme pri usvajanju zakona.

„Američki narod poslao je nepogrešivu poruku Obami, a to je `promjeni kurs`,“ rekao je republikanac Džon Boner, koji je jedan od kandidata za predsjednika Predstavničkog doma.

Sve ukazuje na to da će republikanci imati više od 50 poslaničkih mjesta u 435-članom Donjem domu i da su lako prešli potrebnih 39 mandata da bi imali kontrolu u Predstavničkom domu.

Analitičari ističu da je pobjeda republikanaca ostvarena usljed intenzivne frustracije glasača Obaminim rješavanjem ekonomske krize, dok stopa nezaposlenosti i dalje stoji na 9,6 odsto.

Preliminarni rezultati anketa obavljenih nakon izlaska sa biračkih mjesta ukazuju na to da je 62 odsto birača izrazilo zabrinutost u stanje američke ekonomije.

„Obama je telefonirao republikancima Boneru i Miču Mekonelu i izrazio je zadovoljstvo što će saraćivati s njima i republikancima, kako bi pronašli zajednički stav i poboljšali životni standard Amerikancima“, rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

Ostavi poruku