Novoformirana organizacija „Lista za prirodnu Albaniju“, koja se zalaže za formiranje zajedničke albanske države, najavila je da će učestvovati na izborima u svim balkanskim državama u kojima žive Albanci, prenose podgoričke „Vijesti“.„Za početak, učestvovaćemo na predstojećim izborima u Albaniji i na Kosovu, a kasnije i u ostalim državama regiona“, poručeno je na svečanosti u Tirani, povodom osnivanja liste čiji je slogan „Mir sa svijetom, prijateljstvo sa Evropom i ljubav među Albancima“.

Lider kosovskog pokreta „Samoopredjeljenje“ Aljbin Kurti i predsjednik opštine Preševo Rami Mustafa za sada su jedini albanski političari u regionu koji su podržali listu.

Iako je na osnivačkoj svečanosti najavljeno da će listu činiti predstavnici Albanije, Kosova, Makedonije, Preševa, Crne Gore i dijaspore, „Vijestima“ je potvrđeno da na skupu u Tirani nije učestvovao neko od političkih predstavnika Albanaca u Crnoj Gori.

Sagovornici lista iz albanskih partija u Crnoj Gori potvrdili su da im nije ni upućen poziv za učešće na skupu u Tirani.

Mustafa je poručio da će albanski politički predstavnici iz država zapadnog Blakna tražiti formiranje „prirodne Albanije“ i revidiranje Londonske konferenecije i Berlinskog kongresa da bi se, kako je rekao, ispravile greške prema Albancima, nastale nakon povlačenja turske imperije.

Učesnici skupa u Tirani podržali su platformu političkog analitičara Koča Danaja po kojoj bi do 2013. bila formirana jedinstvena država svih Albanaca na Balkanu, koju bi, osim Albanije i Kosova, činili dijelovi teritorija Crne Gore, Srbije, Makedonije i Grčke.

Ostavi poruku