SHARE

Новоформирана организација “Листа за природну Албанију”, која се залаже за формирање заједничке албанске државе, најавила је да ће учествовати на изборима у свим балканским државама у којима живе Албанци, преносе подгоричке “Вијести”.“За почетак, учествоваћемо на предстојећим изборима у Албанији и на Косову, а касније и у осталим државама региона”, поручено је на свечаности у Тирани, поводом оснивања листе чији је слоган “Мир са свијетом, пријатељство са Европом и љубав међу Албанцима”.

Лидер косовског покрета “Самоопредјељење” Аљбин Курти и предсједник општине Прешево Рами Мустафа за сада су једини албански политичари у региону који су подржали листу.

Иако је на оснивачкој свечаности најављено да ће листу чинити представници Албаније, Косова, Македоније, Прешева, Црне Горе и дијаспоре, “Вијестима” је потврђено да на скупу у Тирани није учествовао неко од политичких представника Албанаца у Црној Гори.

Саговорници листа из албанских партија у Црној Гори потврдили су да им није ни упућен позив за учешће на скупу у Тирани.

Мустафа је поручио да ће албански политички представници из држава западног Блакна тражити формирање “природне Албаније” и ревидирање Лондонске конференеције и Берлинског конгреса да би се, како је рекао, исправиле грешке према Албанцима, настале након повлачења турске империје.

Учесници скупа у Тирани подржали су платформу политичког аналитичара Коча Данаја по којој би до 2013. била формирана јединствена држава свих Албанаца на Балкану, коју би, осим Албаније и Косова, чинили дијелови територија Црне Горе, Србије, Македоније и Грчке.

SHARE

Оставите одговор