Јавно тужилаштво Србије реаговаће, у оквиру својих овлаштења, поводом изјава албанских челника са југа Србије који су на скупу у Тирани подржали уједињење у „природну Албанију“, уз оцјену да је дио у коме они живе „најокупиранија албанска територија“, пише „Политика“.„Тужилаштво ће, у границама својих овлаштења, реаговати поводом изјава челника општина Прешево и Бујановац. Проверићемо шта су и у ком контексту рекли на промоцији ’Листе за природну Албанију’“, рекао је портпарол Републичког јавног тужилаштва Томо Зорић за овај лист.

Према његовим ријечима, ако се по добијању потребних информација утврди да у њиховим наступима има елемената кривичног дјела, надлежно тужилаштво ће иницирати покретање поступка.

„Нико не сме на било који начин да урушава територијални интегритет Србије. Још једном наглашавам да тужилаштво неће устукнути ни пред једном врстом криминала, а нарочито ако се утврди да се ради о угрожавању безбедности Србије. Напомињем да су сви једнаки пред законом без обзира на то на којим се функцијама налазили“, истакао је Зорић.

Предсједник општине Прешево Рагми Мустафа, потпредсједник те општине Орхан Реџепи и предсједник Скупштине општине Бујановац Јонуз Муслију подржали су у недјељу у Тирани идеју „Листе за природну Албанију“ „да се обједине дијелови територија Македоније, Грчке, Косова, Црне Горе и Србије, сусједних држава у којима Албанци чине већинско становништво“.

У канцеларији Европске комисије у Београду „Политици“ је речено да није њихова пракса да коментаришу овакве скупове, а сличан одговор добијен је и у Мисији ОЕБС-а из које је саопштено да не могу да коментаришу непотврђене изјаве.

Према оцјени народног посланика Ризе Хаљимија, лидера Партије за демократско дјеловање, скуп у Тирани (коме он није присуствовао) заправо и нема посебну политичку тежину, него служи за прикупљање политичких поена што се тиче локалних партија.

За професора београдског Факултета за безбједност Зорана Драгишића иступање функционера са југа Србије је врло опасно и он сматра да је ријеч „о континуитету једне сепаратистичке политике која општине на југу Србије сматра источним Косовом“, на шта држава Србија треба да реагује оштро.

Он додаје и да би Србија требало да реагује и према Албанији, јер, „шта би они радили када би у Србији неко организовао скуп на коме би се тражило отцјепљење дијелова Албаније“.

Ostavi poruku