Javno tužilaštvo Srbije reagovaće, u okviru svojih ovlaštenja, povodom izjava albanskih čelnika sa juga Srbije koji su na skupu u Tirani podržali ujedinjenje u „prirodnu Albaniju“, uz ocjenu da je dio u kome oni žive „najokupiranija albanska teritorija“, piše „Politika“.„Tužilaštvo će, u granicama svojih ovlaštenja, reagovati povodom izjava čelnika opština Preševo i Bujanovac. Proverićemo šta su i u kom kontekstu rekli na promociji ’Liste za prirodnu Albaniju’“, rekao je portparol Republičkog javnog tužilaštva Tomo Zorić za ovaj list.

Prema njegovim riječima, ako se po dobijanju potrebnih informacija utvrdi da u njihovim nastupima ima elemenata krivičnog djela, nadležno tužilaštvo će inicirati pokretanje postupka.

„Niko ne sme na bilo koji način da urušava teritorijalni integritet Srbije. Još jednom naglašavam da tužilaštvo neće ustuknuti ni pred jednom vrstom kriminala, a naročito ako se utvrdi da se radi o ugrožavanju bezbednosti Srbije. Napominjem da su svi jednaki pred zakonom bez obzira na to na kojim se funkcijama nalazili“, istakao je Zorić.

Predsjednik opštine Preševo Ragmi Mustafa, potpredsjednik te opštine Orhan Redžepi i predsjednik Skupštine opštine Bujanovac Jonuz Musliju podržali su u nedjelju u Tirani ideju „Liste za prirodnu Albaniju“ „da se objedine dijelovi teritorija Makedonije, Grčke, Kosova, Crne Gore i Srbije, susjednih država u kojima Albanci čine većinsko stanovništvo“.

U kancelariji Evropske komisije u Beogradu „Politici“ je rečeno da nije njihova praksa da komentarišu ovakve skupove, a sličan odgovor dobijen je i u Misiji OEBS-a iz koje je saopšteno da ne mogu da komentarišu nepotvrđene izjave.

Prema ocjeni narodnog poslanika Rize Haljimija, lidera Partije za demokratsko djelovanje, skup u Tirani (kome on nije prisustvovao) zapravo i nema posebnu političku težinu, nego služi za prikupljanje političkih poena što se tiče lokalnih partija.

Za profesora beogradskog Fakulteta za bezbjednost Zorana Dragišića istupanje funkcionera sa juga Srbije je vrlo opasno i on smatra da je riječ „o kontinuitetu jedne separatističke politike koja opštine na jugu Srbije smatra istočnim Kosovom“, na šta država Srbija treba da reaguje oštro.

On dodaje i da bi Srbija trebalo da reaguje i prema Albaniji, jer, „šta bi oni radili kada bi u Srbiji neko organizovao skup na kome bi se tražilo otcjepljenje dijelova Albanije“.

Ostavi poruku