SHARE

Потпредсједник СДА Адил Османовић изјавио је да од става ХДЗ БиХ према иницијативи за оснивање трећег ентитета зависи да ли ће СДА ући са овом странком у парламентарну већину.“Имамо резерву у погледу њихових иницијатива о оснивању трећег ентитета и уколико се то, поготово када је у питању лидер ХДЗ БиХ, не разјасни, односно ако он остане при томе, и ми смо онда да ХДЗ БиХ остане изван скупштинске већине”, рекао је Османовић.

Он сматра да би било најбоље на нивоу БиХ формирати власт коју би чинила такозвана велика четворка – СНСД, СДП, СДА и ХДЗ, којој би приступиле још неке странке како би се добила широка скупштинска већина ради лакшег доношења закона.

“Прескочити из тога СНСД математички је могуће, али из власти искључити странку која има доминантну моћ на нивоу Републике Српске (РС), по мени, политички не би било мудро”, рекао је Османовић у интервјуу за сарајевско “Ослобођење”.

Он је истакао да у СДА нису очекивали да у РС неће проћи изборни праг за Народну скупштину и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ.

Османовић је оцијенио да се на изборни резултат ове странке у РС одразио и то што федерални и кантонални закони не дозвољавају повратницима у РС да остваре право на социјална примања, због чега значајан број њих, попут ратних војних ивалида и пензионера, имају личне карте у ФБиХ.

SHARE

Оставите одговор