Dušanka Majkić iz SNSD-a podržava izvinjenje novoizabranog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za svaku nevinu žrtvu Armije BiH, ali i ističe da ta izjava automatski ne znači da je došlo do promjene političkih stavova SDA.„Nisam sklona da vjerujem na prvu izjavu, mada znam da je toj stranci stalo da popravi svoj rejting“, rekla je Majkićeva za sutrašnje „Nezavisne novine“.

Potpredsjednik Socijalističke partije Saša Čudić kaže da ta partija podržava politiku pomirenja.

„Aktuelni političari ne treba da budu nosioci prošlosti, već politike pomirenja i razvoja. Zato takvu politiku pozdravljamo, bez obzira od koga dolazi“, rekao je Čudić.

Generalni sekretar SDS-a Dragan Ćuzulan kaže da je na sceni ono što je očekivano, a to je umjerenija politika Izetbegovića nego njegovog prethodnika Harisa Silajdžića.

„Na djelu je, ako ništa, onda barem retorički umjerenija politika Izetbegovića u odnosu na njegovog prethodnika“, naveo je Ćuzulan.

Slobodan Nagradić, potpredsjednik PDP-a, kaže da se ozbiljan političar, za što sebe smatra, uprkos lošem izbornom rezultatu, neće zalijetati na takve izjave.

„Sto puta je lakše reći nego učiniti. Treba sačekati malo i vidjeti šta je Izetbegović stvarno mislio. U posljednje vrijeme, a što je za pohvalu, evidentno je da Izetbegović daje umjerenije izjave“, rekao je Nagradić i dodao da ne treba zaboraviti da je on potomak političara koji je „jedno govorio ujutro, a naveče radio nešto sasvim drugo“.

Potpredsjednik Stranke za BiH Beriz Belkić kaže da podržava taj Izetbegovićev čin isključivo kao njegovu individualnu stvar, a ne kao stav zvaničnih institucija.

„To je sad kao postao jedan trend, došla je neka sezona izvinjavanja. Na sve strane se ljudi nešto izvinjavaju. Podržavam institucionalno poštivanje žrtava i institucionalno kažnjavanje krivaca, a pojedinačne izjave stvar su ličnih političkih ili drugih potreba“, rekao je Belkić.

Velimir Jukić iz HDZ BiH rekao je da ta stranka podržava okretanje ka budućnosti.

„Nisam upoznat sa tom njegovom izjavom pa je ne mogu ni komentarisati. Mislim da treba objektivno sagledati prošlo vrijeme, ali se moramo okrenuti budućnosti. Izvinjenje jeste na neki način poklanjanje žrtvama i okretanje ka budućnosti“.

Ostavi poruku