Šef holandske diplomatije Uri Rozental rekao je da je hapšenje i izručenje dvojice preostalih haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića najbolji dokaz pune saradnje Srbije sa Haškim tribunalom.On je dodao da saradnja sa Hagom pokriva širok spektar djelovanja, od programa zaštite svjedoka do pristupa dokumentima i arhivama.

„Na svakom stepenu pridruživanja Srbije EU dalji koraci biće mogući samo kada Evropski savjet jednoglasno zaključi da srpske vlasti ostvaruju ili nastavljaju da ostvaruju punu saradnju sa Haškim tribunalom“, rekao je Rozental za „Blic“.

On je naveo da nedavni zaključci Evropskog savjeta, kojima je dozvoljeno prosljeđivanje Evropskoj komisiji srpske prijave za članstvo u Uniji, „ističu kao ključnu saradnju sa Hagom“.

Rozental je na dužnost šefa holandske diplomatije izabran prije dvije sedmice nakon formiranja manjinske vlade pod vođstvom Narodne partije za slobodu i demokratiju kojoj i sam pripada, stranke koja nije veliki zagovornik proširenja EU.

„Iako sada imamo novi kabinet, stav holandske Vlade nije promenjen. U slučaju Srbije haški uslov igra ključnu ulogu u srpskim EU aspiracijama“, dodao je Rozental.

On je naveo da to da li je pristupanje država zapadnog Balkana evropskom bloku kratkoročni ili dugoročni projekat, zavisi od samih tih država.

„Rezultati procesa reformi diktiraju brzinu pristupanja Uniji. Samo kada svi uslovi budu zadovoljeni, zemlje zapadnog Balkana moći će da postanu članice EU“, rekao je Rozental.

Ostavi poruku