Истражна комисија Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за утврђивање трошења донаторских средстава, којој ускоро истиче мандат, данас би у Сарајеву требало да усвоји извјештај о свом раду.Према ријечима члана Комисије Славка Јовичића, извјештај ће, осим новом сазиву Парламентарне скупштине, бити упућен и Државној агенцији за истраге и заштиту /Сипа/, те Тужилаштву БиХ.

„На основу документације која је до сада стигла Комисији, евидентно је да се у БиХ, односно у Федерацији БиХ десила велика пљачка, јер се ради о милијардама долара донаторских средстава којима се губи траг“, рекао је Јовичић Срни.

Он је навео да је од укупног броја донација у Брчко дистрикт стигло око 0,5 одсто, у Републику Српску /РС/ око 1,5 одсто и 98 одсто у ФБиХ, од чега највећи дио у Сарајево.

„Комисија расплаже доказима да је у ФБиХ немогуће утврдити гдје је утрошено око 2,5 милијарди КМ донаторских средстава“, нагласио је Јовичић.

Он је заинтересован да се до краја истражи пословање хуманитарне организације „Мерхамет“, чија сарајевска испостава не може да оправда донираних 50 милиона КМ, као и пословање 275 невладиних организација којима се „губи сваки траг“.

Јовичић је најавио да ће тражити од новог сазива Парламентарне скупштине да оснује истражну комисију са далеко ширим овлаштењима.

Данашња сједница Истражне комисије, за разлику од ранијих, биће затворена за јавност.

Ostavi poruku