ХДЗ 1990 оцијенио је да БиХ није функционална држава, али да није могућа ни њена мирна дисолуција.Коментаришући изјаву некадашњег специјалног савјетника америчког предсједника за БиХ Вилијама Монтгомерија да једно од рјешења у БиХ може бити мирна дисолуција земље, портпарол ХДЗ-а 1990 Весо Вегар истакао је да то није могуће.

„Мислимо да није могућа мирна дисолуција земље. Слажемо се дијелом да БиХ није функционална држава, а друга је ствар да ли је она пропала“, рекао је Вегар Срни.

Према његовим ријечима, Монтгомери није дио службене америчке дипломатије и он износи приватна мишљења „са којима се можемо слагати или не слагати“.

Монтгомери је у суботу, 30 октобра, изјавио је да је БиХ пропала држава у којој ништа не функционише и да једно од рјешења може бити мирна дисолуција земље.

„У БиХ ништа није ријешено 15 година након рата упркос напорима међународне заједнице. Никога у БиХ не треба присиљавати да остане у земљи која не функционише и због тога је једно од могућих рјешења отцјепљење Републике Српске и дисолуција земље“, рекао је Монтгомери.

Он је истакао да политичари у БиХ, а превасходно Бошњаци, морају почети да размишљају о таквој врсти алтернативе, те напоменуо да у прилог дисолуцији земље иде чињеница да Срби и Хрвати не осјећају БиХ као своју земљу и не желе да живе у њој.

Ostavi poruku