HDZ 1990 ocijenio je da BiH nije funkcionalna država, ali da nije moguća ni njena mirna disolucija.Komentarišući izjavu nekadašnjeg specijalnog savjetnika američkog predsjednika za BiH Vilijama Montgomerija da jedno od rješenja u BiH može biti mirna disolucija zemlje, portparol HDZ-a 1990 Veso Vegar istakao je da to nije moguće.

„Mislimo da nije moguća mirna disolucija zemlje. Slažemo se dijelom da BiH nije funkcionalna država, a druga je stvar da li je ona propala“, rekao je Vegar Srni.

Prema njegovim riječima, Montgomeri nije dio službene američke diplomatije i on iznosi privatna mišljenja „sa kojima se možemo slagati ili ne slagati“.

Montgomeri je u subotu, 30 oktobra, izjavio je da je BiH propala država u kojoj ništa ne funkcioniše i da jedno od rješenja može biti mirna disolucija zemlje.

„U BiH ništa nije riješeno 15 godina nakon rata uprkos naporima međunarodne zajednice. Nikoga u BiH ne treba prisiljavati da ostane u zemlji koja ne funkcioniše i zbog toga je jedno od mogućih rješenja otcjepljenje Republike Srpske i disolucija zemlje“, rekao je Montgomeri.

On je istakao da političari u BiH, a prevashodno Bošnjaci, moraju početi da razmišljaju o takvoj vrsti alternative, te napomenuo da u prilog disoluciji zemlje ide činjenica da Srbi i Hrvati ne osjećaju BiH kao svoju zemlju i ne žele da žive u njoj.

Ostavi poruku