Одбор ратних војних инвалида Борачке организације Републике Српске /БОРС/ није задовољан динамиком и начином рјешавања статуса ратних војних инвалида током ревизије борачких права у Српској, рекао је предсједник овог одбора Мико Шкорић.„Ратно војни инвалиди сматрају да има један број оних који неће бити обухваћени ревизијом, а ту се управо крију они који су неправилно стекли тај статус“, рекао је Шкорић на конференцији за новинаре у Бањалуци.

Он је рекао да је у том погледу став БОРС-а да треба „добро прочешљати увјерења о рањавању која говоре о начину рањавања борца, односно да ли је уопште неко борац“.

Шкорић је рекао да БОРС остварује извјесну сарадњу са ресорним министарством у вези са ревизијом статуса борачких права и давања примједи на тај процес, истичући да БОРС није зато да се ревизија врши само зато да би се остварила финансијска уштеда у буџету РС јер у том случају то вријеђа борце.

Он је рекао да је у досадашњем поступку ревизије борачких права у РС остварена уштеда од 250.000 КМ, истичући да би тај износ требало подијелити на остале инвалиде, а не да се то приказује као буџетска уштеда.

Шкорић је изнио податке да је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите РС до сада обрадило 2 125 предмета личне инвалиднине приликом чега је 125 лица изгубило статус ратног војног инвалида или шест одсто, док их је у нижу категорију прешло 984 или 46 одсто, а у вишу категорију инвалидности 92 или 4,5 одсто.

Он је рекао да је по основу рјешавања питања двоструких корисника инвалиднине између Србије и РС 91 корисник из РС изгубио право које је истовремено остваривао и у Србији.

Говорећи о усвојеним измјенама Закона о Пензијско-инвалидском осигурању РС, Шкорић је рекао да је по том основу до сада направљена уштеда од 23.670.000 КМ на 343 784 корисника по мјесецима.

„У овој области има доста примједаба бораца и нисмо зато да се уопште иде ђоном, јер има доста жалби и притужби бораца који сматрају да су оштећени“, каже Шкорић.

Предсједник Одбора ратних војних инвалида Борачке организације Града Бањалука Гостимир Радуловић рекао је да су, од укупно 37 800 ратних војних инвалида у РС, са подручја Бањалуке 5 533.

Он је рекао да је током ревизије првостепена љекарска комисија у редовној процедури ове године ријешила 434 предмета, од чега је смањен проценат инвалидности код 93 корисника или 21,43 одсто, повећан проценат инвалидности код 17 корисника, а 48 их је задржало исти проценат инвалидности.

Радуловић је рекао да је у 2010. години број инвалида повећан за 25, у 79 случајева није било елемената за оцјену инвалидности, док су 74 привремена рјешења инвалидности са ограниченим роком трајања укинута.

Он је навео да је другостепена комисија, односно ресорно министарство, током актуелне ревизије изузело 1 800 предмета из бањалучке регије, од којих је до сада ријешено свега 39 предмета, а од њих је девет рјешења укинуто.

Ostavi poruku