Srpski član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović i ruski ambasador u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko izrazili su danas očekivanje da će konstituisanje vlasti na svim nivoima ići u skladu sa ustavnim i zakonskim rokovima, poštujući osnovna načela izborne demokratije i principe ravnopravnosti konstitutivnih naroda u BiH.Radmanović i Bocan-Harčenko konstatovali su na sastanku u Banjaluci da su tradicionalno dobri odnosi dvije zemlje posljednjih godina poboljšani u oblasti ekonomske razmjene, što se ogleda u povećanju ruskih ulaganja u privredu Srpske.

Evidentna je i pojačana kulturna saradnja, o čemu najbolje svjedoči nedavno održana manifestacija „Dani ruske duhovne kulture“ u Banjaluci, saopšteno je iz Radmanovićevog kabineta.

Radmanović i Bocan-Harčenko su tokom sastanka razgovarali o odnosima BiH i Rusije, te aktuelnoj političkoj situaciji u BiH i regionu.

Ruski ambasador prethodno se danas u Banjaluci sastao sa liderom SDS-a Mladenom Bosićem. Harčenko je tom prilikom rekao da je Rusija zadovoljna početnim dijalogom lidera u BiH nakon izbora i da je njegovoj zemlji najvažnije da postoji razumijevanje između stranaka.

„To samo po sebi jača status i poziciju Republike Srpske u okviru BiH i traži dodatnu mogućnost za saradnju sa Rusijom kao članicom Savjeta za provođenje mira“, rekao je Harčenko.

Ostavi poruku