Некадашњи предсједник Републике Српске /РС/ Радован Караџић затражио је у Хашком трибуналу да сутра буде слободан дан на његовом суђењу да би стигао да се припреми за наредне свједоке, јер ће овим темпом бити угрожено његово здравље и одбрана неће бити ваљана.„Према оваквом темпу, ја немам ни свеца ни петка. Све вријеме проводим на припремама и немам времена ни за одмор нити за спорт, а овако више нећу стићи ни да се припремам“, рекао је Караџић.

Он је додао да се и њему „жури да иде кући, да се процес што прије заврши“, али да ће овим темпом угрозити здравље, јавио је дописник Срне из Хага.

Суђење Караџићу настављено је јутрос свједочењем пензионисаног потпуковника Норвешке војске Пјера Антона Бренскага, који је 1995. године био војни посматрач УН у сектору Сарајево.

Предвиђено је да главни претрес данас буде одржан и пријеподне и поподне, до 19.00 часова.

Караџић се сагласио са приједлогом судија да се данас заврши саслушање Бренскага и још два свједока који ће исказ дати посредством видео-линка.

У унакрсном испитивању, Караџић је тражио да Бренскаг потврди да је у јуну и јулу 1995. године Армија БиХ спровела велику офанзиву у Сарајеву и цијелој Босни. Свједок је рекао да за то није знао у то вријеме, јер је „ситуација за посматраче УН била сложена и посао су обављали уз велика ограничења“, већ да је касније, 2001. године, у вријеме када је састављао своје биљешке, сазнао више о томе шта се дешавало 1995. године“.

Караџић је инсистирао да је Бренскаг та нова сазнања морао да укључи у обједињену изјаву Тужилаштву од октобра ове године и да каже да је велики број граната од стране Армије БиХ био испаљиван не само на војне циљеве већ и на цивиле.

Ostavi poruku