Nekadašnji predsjednik Republike Srpske /RS/ Radovan Karadžić zatražio je u Haškom tribunalu da sutra bude slobodan dan na njegovom suđenju da bi stigao da se pripremi za naredne svjedoke, jer će ovim tempom biti ugroženo njegovo zdravlje i odbrana neće biti valjana.„Prema ovakvom tempu, ja nemam ni sveca ni petka. Sve vrijeme provodim na pripremama i nemam vremena ni za odmor niti za sport, a ovako više neću stići ni da se pripremam“, rekao je Karadžić.

On je dodao da se i njemu „žuri da ide kući, da se proces što prije završi“, ali da će ovim tempom ugroziti zdravlje, javio je dopisnik Srne iz Haga.

Suđenje Karadžiću nastavljeno je jutros svjedočenjem penzionisanog potpukovnika Norveške vojske Pjera Antona Brenskaga, koji je 1995. godine bio vojni posmatrač UN u sektoru Sarajevo.

Predviđeno je da glavni pretres danas bude održan i prijepodne i popodne, do 19.00 časova.

Karadžić se saglasio sa prijedlogom sudija da se danas završi saslušanje Brenskaga i još dva svjedoka koji će iskaz dati posredstvom video-linka.

U unakrsnom ispitivanju, Karadžić je tražio da Brenskag potvrdi da je u junu i julu 1995. godine Armija BiH sprovela veliku ofanzivu u Sarajevu i cijeloj Bosni. Svjedok je rekao da za to nije znao u to vrijeme, jer je „situacija za posmatrače UN bila složena i posao su obavljali uz velika ograničenja“, već da je kasnije, 2001. godine, u vrijeme kada je sastavljao svoje bilješke, saznao više o tome šta se dešavalo 1995. godine“.

Karadžić je insistirao da je Brenskag ta nova saznanja morao da uključi u objedinjenu izjavu Tužilaštvu od oktobra ove godine i da kaže da je veliki broj granata od strane Armije BiH bio ispaljivan ne samo na vojne ciljeve već i na civile.

Ostavi poruku