Naslovna Bosna i Hercegovina Geološki zavodi analiziraju stanje

Geološki zavodi analiziraju stanje

0

Zavodi za geologiju Republike Srpske i Federacije BiH, u saradnji sa Ministarstvom civilnih poslova BiH, analiziraće u naredna četiri dana ekspertske izvještaje o stanju na klizištu u Bogatićima kod Trnova, nakon čega će sa ostalim nadležnim institucijama biti predloženo prioritetno rješenje za njegovo zaustavljanje, rekao je Srni direktor Uprave Civilne zaštite RS Milimir Doder.

Doder je istakao da kod rješavanja ovog problema poteškoću neće predstavljati ni pitanje nadležnosti entiteta niti sredstva potrebna za sanaciju klizišta, a ni Ministarstvo bezbjednosti BiH kao koordinator aktivnosti.

„Dinamika će biti uspostavljena, svi su spremni da preduzmu preventivne mjere i da počne sanacija dijela klizišta i ono tako bude zaustavljeno“, rekao je Doder.

Prema njegovim riječima, svi ekspertski materijali nadležnog instituta iz Sarajeva već su u posjedu „Elektroprivrede BiH“ i biće dati na uvid zavodima.

„Mislimo da neće dođi do najgoreg, ali se to, ipak, ne može sa sigurnošću tvrditi s obzirom da je riječ o prirodnoj nepogodi“, rekao je Doder.

Predstavnici svih nadležnih institucija u BiH sastali su se danas u Sarajevu da bi utvrdili načine za zaustavljanje trenutno najvećeg klizišta u BiH, u Bogatićima kod Trnova.

Na sastanku su, osim predstavnika Ministarstva bezbjednosti BiH i entitetskih civilnih zaštita, učestvovali i eksperti odgovarajućih profila.

Kako je Doder ranije izjavio Srni, ovo klizište predstavlja izuzetnu opasnost i ako se pokrene može izazvati veliku katastrofu na ovom području. „Mislimo da neće doći do tako naglog klizanja, ali ako bi se to desilo, stvorilo bi se ogromno vještačko jezero, neki krajevi u RS ostali bi bez vode, kompletno Kijevo, a presječena bi bila i putna komunikacija Sarajevo – Foča“, rekao je Doder.

U pripremi ovog sastanka, u petak, 29. oktobra, na licu mjesta je obavljeno helikoptersko izviđanje terena.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version