Заводи за геологију Републике Српске и Федерације БиХ, у сарадњи са Министарством цивилних послова БиХ, анализираће у наредна четири дана експертске извјештаје о стању на клизишту у Богатићима код Трнова, након чега ће са осталим надлежним институцијама бити предложено приоритетно рјешење за његово заустављање, рекао је Срни директор Управе Цивилне заштите РС Милимир Додер.

Додер је истакао да код рјешавања овог проблема потешкоћу неће представљати ни питање надлежности ентитета нити средства потребна за санацију клизишта, а ни Министарство безбједности БиХ као координатор активности.

„Динамика ће бити успостављена, сви су спремни да предузму превентивне мјере и да почне санација дијела клизишта и оно тако буде заустављено“, рекао је Додер.

Према његовим ријечима, сви експертски материјали надлежног института из Сарајева већ су у посједу „Електропривреде БиХ“ и биће дати на увид заводима.

„Мислимо да неће дођи до најгорег, али се то, ипак, не може са сигурношћу тврдити с обзиром да је ријеч о природној непогоди“, рекао је Додер.

Представници свих надлежних институција у БиХ састали су се данас у Сарајеву да би утврдили начине за заустављање тренутно највећег клизишта у БиХ, у Богатићима код Трнова.

На састанку су, осим представника Министарства безбједности БиХ и ентитетских цивилних заштита, учествовали и експерти одговарајућих профила.

Како је Додер раније изјавио Срни, ово клизиште представља изузетну опасност и ако се покрене може изазвати велику катастрофу на овом подручју. „Мислимо да неће доћи до тако наглог клизања, али ако би се то десило, створило би се огромно вјештачко језеро, неки крајеви у РС остали би без воде, комплетно Кијево, а пресјечена би била и путна комуникација Сарајево – Фоча“, рекао је Додер.

У припреми овог састанка, у петак, 29. октобра, на лицу мјеста је обављено хеликоптерско извиђање терена.

Ostavi poruku