Кандидаткиња владајуће Радничке партије Дилма Русеф изабрана је за нову предсједницу Бразила чиме је постала прва жена на тој функцији у историји земље.Врховни изборни суд саопштио је да је Русеф насљедница њеног политичког ментора и актуелног веома популарног предсједника Бразила Луиса Инасиа Лула де Силве, јавила је агенција АП.

Русеф, која званично преузима дужност 1. јануара наредне године, побиједила је након обећања да ће се држати политике која је извукла милионе из сиромаштва и учинила Бразил једном од свјетских најдинамичнијих економија.

Она је освојила 55,2 одсто важећих гласова у односу на 44,8 одсто колико је добио опозициони кандидат Жозе Сера послије 91 одсто пребројаних гласова, саопштиле су бразилске изборне власти, јавила је агенција Ројтерс.

Агенција наводи да је вођство Русефове толико да је статистички немогуће да га Сера достигне.

Животни пут Дилме Русеф (62) водио је од робијаша до самог политичког врха Бразила.

Као ћерка бугарског емигранта још у младости је прихватила социјалистичке идеје и, послије војног пуча 1964. године, прикључила се урбаној герили која се борила против пучиста.

Због својих политичких активности, 1970. године је завршила у затвору, гдје је провела двије године и била подвргнута мучењу.

Политички живот наставила је почетком осамдесетих прошлог вијека када учествовала у обнављању Бразилске радничке партије.

На путу до кандидаткиње за предсједницу Бразила, прошла је позиције посланице, кандидаткиње за градоначелницу Порто Алегреа и шефице кабинета досадашњег предсједника Лула де Силве.

Прије избора Русеф је обећала да ће, уколико буде изабрана, од 1. јануара 2011. године када истиче мандат досадашњег предсједника, наставити започети развој државе и економски програм предсједника Луле де Силва који се заснива на отвореној тржишној економији и потрошњи у циљу јачања производње и све већег издвајање за социјална давања.

Ostavi poruku