Naslovna Bosna i Hercegovina Bakir Izetbegović se izvinio za svakog nevino ubijenog

Bakir Izetbegović se izvinio za svakog nevino ubijenog

1

Bošnjački član Predsedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da se izvinjava za svakog nevinog čoveka koga je ubila Armija BiH.„Za svakog nevino ubijenog čoveka koga je ubila Armija BiH ja se izvinjavam“, rekao je Izetbegović u „Kažiprstu RTV B92″, navodeći da je svaka nevina žrtva jednaka … On je dodao je za institucionalno izvinjenje za zrtve tokom rata u BiH potreban“unutarbosanski kompromis“

„Kada saberete sve žrtve Armije BiH za četiri godine rata, to je manje nego što je žrtava bilo za sat vremena u Srebrenici“, rekao je Izetbegović, ocenivši da je u BiH nastavljena borba za pozicije izmedju triju naroda posle Dejtona, ali da je „bolje 100 godina pregovarati nego jednu godinu ratovati“.

„BiH ima četiri miliona stanovnika. Nema razloga da ratujemo i da u pravimo jedni drugima problema“, rekao je Izetbegović i dodao da je raspad Jugoslavije i rat mogao biti izbegnut .

Prema njegovim rečima, odnosi Srbije i BiH bolji su posle usvajanja Deklaracije o Srebrenici i posete predsednika Srbije Borisa Tadića Srebrenici i potrebno je nastaviti ka normalizaciji.

Izetbegović je predložio potpisivanje zajedničke deklaracije Srbije i BiH u kojoj bi se daklarativno dve države okrenule budućnosti.

Izetbegović je najavio da će odnosi sa novoizabranim članom Predsedništva BiH, Miloradom Dodikom biti uskladjeni i da će raditi zajedno. „Dodik neće nastaviti da pravi krize u BiH iz interesa“, naveo je on, rekavši da se „ne može biti Vili Brant, ukoliko neko pokušava da nastavi Karadžićev projekat“.

On smatra da su potrebni dogovori BiH i Srbije, usvajanje novih deklaracija i rešavanje otvorenih pitanja izmedju dveju država poput pitanja granica i da bi jedan od koraka trebalo da budu i uzajamne posete visokih zvaničnika Srbije i BiH.

Na pitanje koliko se odnosi Beograda i Zagreba reflektuju na Bosnu, Izetbegović je odgovorio da ima uticaja, da Tadić smiruje odnose u BiH, a naročito hrvatski predsednik Ivo Josipović.

1 KOMENTAR

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version