Predsjednik Srbije Boris Tadić izjavio je da njegova predstojeća posjeta Vukovaru predstavlja dio njegove ljudske i političke filozofije da se treba pokloniti nevinim žrtvama rata i istakao da ta posjeta ni na koji način ne smije da bude politički instrumentalizovana.Tadić je objasnio da je njegov dolazak u Vukovar „logična posljedica izvinjenja koju je već uputio svim pripadnicima hrvatskog naroda kojima je neko učinio zlo u ime Srbije i srpskog naroda“.

On je rekao da to nije samo simboličan gest i poruka hrvatskom narodu, već poruka svima koji žive na prostoru jugoistočne Evrope da se takav događaj više nikad ne smije ponoviti.

„Nalazeći u regionu jednog državnika s kojim se dobro razumem, državnika kao što je Ivo Josipović, mislim da iz Vukovara možemo zajedno poslati i poruku EU, poruku da ovaj deo jugoistočne Evrope nije uvek onakav kakvim ga oni vide“, rekao je Tadić za zagrebački „Jutarnji list“.

Na konstataciju hrvatskog lista, da zvanični Beograd nikad nije priznao odgovornost režima Slobodana Miloševića za rat, i na pitanje može li se njegov dolazak u Vukovar tumačiti kao priznanje te odgovornosti, osuda i ograda aktuelne vlasti u Srbiji od tadašnje osvajačke politike, Tadić je rekao da je 5. oktobar 2000. u Srbiji „označio prekid s tom vlašću i politikom“.

„Bilo bi pogrešno reći da je Miloševićeva politika jedina izazvala stradanja, razaranja i rat, ali ja kao predsednik Srbije mogu se baviti samo onim delom odgovornosti koja je u domenu Srbije i sve što činim je doprinos tome“, rekao je Tadić.

Povodom ocjene lista da je „Miloševićeva osvajačka politika najodgovornija za ratove na ovim prostorima“, Tadić je rekao da nije na njemu da sudi ko je najveći krivac.

„Jasno je da Miloševićeva politika ima svoj deo krivice za ono što se dešavalo i da je njegova uloga apsolutno katastrofalna za zbivanja na ovim prostorima“, rekao je Tadić.

Predsjednik Srbije istakao je da je svu svoju energiju uložio u to da bi se stvari promijenile, i napomenuo da neće da poredi uloge Miloševića, Tuđmana ili Izetbegovića.

„O njihovim ulogama neka sudove donose istoričari i pravnici. Sa svoje strane sam učinio sve da se stvari u Srbiji temeljito promene. Isto je trebalo učiniti u svim zemljama na prostoru zapadnog Balkana, ali to prepuštam ljudima koji žive u susednim državama“, rekao je Tadić.

Ostavi poruku