Према најновијим подацима, у данашњем нападу бомбаша самоубице на главном тргу у Истанбулу повређено је најмање 32 људи, од којих 15 полицајаца, саопштиле су власти.„Најмање 32 људи, међу којима 15 полицајаца је повређено, а бар двоје је у тешком стању“, рекао је градоначелник Истанбула Хусеин Авни Мутлу.

После експлозије на тргу Таксим, за којом је уследила полицијска паљба, истражитељи су пронашли и пакет пластичног експлозива који је могао бити активиран даљинским управљачем.

Напад је извео бомбаш самоубица, највероватније мушкарац, а експлозија је одјекнула у близини полицијског возила, саопштио је раније новинарима шеф истанбулске полиције Хусеин Чапкин.

До напада је дошло у тренутку када се Истанбул припрема за параду поводом Дана републике, која се обично одржава петком, али је овога пута померена због јаке кише, пренеле су агенције.

Трг Таксим је жила куцавица највећег турског града, туристичка атракција позната по ресторанима, продавницама и хотелима.

Истанбул је пословни и финансијски центар Турске, муслиманске државе са 75 милиона становника, која претендује на чланство у Европској унији. Тај град је више пута био мета напада Радничке партије Курдистана, сепаратистичке групе која је прошлог месеца продужила једнострано проглашено примирје.

Неке терористичке групе су и раније изводиле нападе у Истанбулу, укључујући Ал Каиду, чији су бомбаши самоубице у новембру 2003. године извели низ експлозија, у којима је убијено 57, а рањено неколико стотина људи.

Турска је протеклих седмица ухапсила неколико људи осумњичених да помажу припадницима Ал Каиде у Авганистану.

Ostavi poruku