Njegova svetost patrijarh srpski Irinej služio je danas u Cetinjskom manastiru svetu arhijerejsku liturgiju povodom 180 godina od smrti Svetog Petra Cetinjskog i Lučindana, slave Cetinjske bogoslovije.Patrijarh Irinej je učestvovao i u presvlačenju u novu arhijerejsku odeždu moštiju Svetog Petra Cetinjskog, javio je dopisnik Srne.

U prigodnoj besjedi nakon liturgije i pričešća, Njegova svetost je okupljenim vjernicima i sveštenstvu rekao da se srpski narod vraća svojoj vjeri zbog čega ga „Gospod neće ostaviti“.

„Kome je Gospod mnogo darovao, od toga naroda će mnogo i tražiti. Od nas će Gospod mnogo tražiti, jer nam je mnogo dao, zato se moramo razmisliti kako živimo, kakvim životom živimo, kojim i kakvim putem idemo. Sveci su nam proputili put, sveti Hristov evanđelski put, svetosavski put, svi su nas pozvali da idemo njime i da ne skrenemo sa tog puta“, naglasio je patrijah Irinej.

Njegova svetost je blagoslovio današnji dan, praznik Svetog Petra Cetinjskog, velikog sveca crnogorskog srpskog naroda.

„Vjerujem da sveti Patar i drugi sveti liju suze svoje za narod, posebno za onaj koji se udaljio od puta svetog i istine Božje. I ovo što se dešava u našem vremenu sigurno su to molitve naših svetih ugodnika Božjim. Neka se molitvama Božjim i molitvama svetog Petra pomole za nas, da priđemo Bogu, da ne zalutamo u ovom vremenu. Samo je jedan put sveti i samo je jedan put Hristov. Mi smo pozvani crkvom svojom, verom, krštenjem svojim da idemo tim svetim putem“, naglasio je patrijarh Irinej, poželjevši da Gospod svojim molitvama zaštiti crnogorski, srpski narod.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da je patrijarh Irinej svojim dolaskom donio mir u Crnu Goru, mir na Cetinje i mir pravoslavnom rodu našem koji se danas sabrao u Cetinjskom manastiru.

„Dolazite ovdje kod ćivota velikog mirotvorca, bogoljupca i čovekoljubca Svetoga petra Cetinjskog, povodom 180 godišnjice njegovog upokojenja“, rekao je mitropolit Amfilohije i dodao da su mošti Svetog Petra od jutros u novom ćivotu od drveta kedra iz Libana i da je patrijarh Irinej na mošti položio sveti krst i panagiju koje nose srpski patrijarsi.

Mitropolit Amfilohije je naglasio da su prilikom presvlačenja moštiju svetog Petra u novu arhijerejsku odeždu i prenošenja u novi ćivot, u dnu njegovih nogu nađeni ključevi Pećke patrijaršije, manastira Visoki Dečani i grada Skadra.

Svetu arhijersku liturgiju sasluživali su mitropolit Amfilohije, episkop vranjski Pahomije, budimljansko-nikšićki Joanikije, zahumsko-hercegovački Grigorije, dioklijski Jovan.

Njegova svetost prisustvovaće večeras svečanoj Akademiji u čast Svetog Petra Cetinjskog u Hramu Hristova Vaskrsenja u Podgorici, a sutra će posjetiti manastire Ždrebaonik i Ostrog.

Ostavi poruku