Министар унутрашњих послова Немачке Томас де Мазијер одложио је данас планирану посету Израелу, због околности повезаних са намером терориста да у САД из Јемена, преко Европе, пошаљу две експлозивне направе теретним авионима.Де Мазијер је и званично потврдио информацију британских власти да је један од пакета напуњених експлозивом, који су терористи из Јемена послали за Америку, претоварен у Немачкој.

Министар је саопштио да је немачке безбедносне званичнике, у ноћи измедју четвртка и петка, о томе информисала једна пријатељска тајна служба, али да тада више нису могли да зауставе пакет.

„Ми ово узимамо озбиљно, иако Немачка није била циљ напада“, рекао је Де Мазијер у Дрездену.

Савезна служба за ваздушни промет је, како јављају немачки медији, свим ваздухопловним компанијама, експресним добављачима и другим фирмама дала задатак да све лагероване и долазеће терете из Јемена до даљњег строго контролишу.

То посебно важи за транзитну робу, као и за робу која се транспортује путевима и железницом, јављају медији.

Портпарол немачког Министарства унутрашњих послова Штефан Парис је саопштио у медјувремену да министар де Мазијер неће отпутовати у Јерусалим данас поподне, како је било планирано, већ ће остати у Немачкој.

Министар је одлуку о одлагању пута донео на основу „тренутних сазнања“ о безбедносној ситуацији, објаснио је Парис.

Британска полиција саопштила је раније да је експлозивна направа која је, на путу ка САД, пронадјена у теретном авиону у Британији, прошла и кроз Немачку, а ову информацију потврдио је и британски премијер Дејвид Камерон, пренели су медији.

Немачка влада увела је, на захтев САД, забрану преузимања поштанских пакета из Јемена, а Министарство унутрашњих послова саопштило је да ни транзит пошиљки из те земље неће бити могућ, као и да ће бити спроведена контрола свих складишта у којима се тренутно налазе пакети из Јемена.

Јеменске снаге безбедности ухапсиле су јуче у Сани жену за коју се верује да је умешана у слање два пакета са експлозивом у САД. Председник Јемена Али Абдулах Салех је изјавио нешто раније да су снаге безбедности опколиле кућу у којој се крије осумњичена за покушај терористичког напада.

Британски премијер Дејвид Камерон је изјавио да је бомба пронадјена у америчком теретном авиону у Великој Британији направљена тако да експлодира у авиону.

Амерички председник Барак Обама је јуче изјавио да су на адресе две синагоге у Чикагу из Јемена послата два пакета са експлозивом, која су заустављена на аеродромима у Лондону и Дубаију. Он је рекао да су ти пакети представљали „уверљиву терористичку претњу“ по САД, због чега је обављена контрола три теретна авиона.

Пакети у Лондону и Дубаију пронадјени су пошто је обавештајна служба Саудијске Арабије дошла до информација које се односе на Јемен и проследила их Сједињеним Државама.

Велика Британија и Француска отказале су све теретне летове из Јемена, а Белгија се придружила европским државама које су на својој територији појачале ниво безбедности.

Јемен је појачао безбедност и на аеродромима и у лукама и обећао да ће спровести свеобухватну истрагу.

Најновији покушај напада додатно је подстакао забринутост да та сиромашна и нестабилна арапска држава служи као база ектремистима Ал Каиде.

Верује се да у Јемену делује око 300 чланова Ал Каиде.

Ostavi poruku