Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Tomas de Mazijer odložio je danas planiranu posetu Izraelu, zbog okolnosti povezanih sa namerom terorista da u SAD iz Jemena, preko Evrope, pošalju dve eksplozivne naprave teretnim avionima.De Mazijer je i zvanično potvrdio informaciju britanskih vlasti da je jedan od paketa napunjenih eksplozivom, koji su teroristi iz Jemena poslali za Ameriku, pretovaren u Nemačkoj.

Ministar je saopštio da je nemačke bezbednosne zvaničnike, u noći izmedju četvrtka i petka, o tome informisala jedna prijateljska tajna služba, ali da tada više nisu mogli da zaustave paket.

„Mi ovo uzimamo ozbiljno, iako Nemačka nije bila cilj napada“, rekao je De Mazijer u Drezdenu.

Savezna služba za vazdušni promet je, kako javljaju nemački mediji, svim vazduhoplovnim kompanijama, ekspresnim dobavljačima i drugim firmama dala zadatak da sve lagerovane i dolazeće terete iz Jemena do daljnjeg strogo kontrolišu.

To posebno važi za tranzitnu robu, kao i za robu koja se transportuje putevima i železnicom, javljaju mediji.

Portparol nemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova Štefan Paris je saopštio u medjuvremenu da ministar de Mazijer neće otputovati u Jerusalim danas popodne, kako je bilo planirano, već će ostati u Nemačkoj.

Ministar je odluku o odlaganju puta doneo na osnovu „trenutnih saznanja“ o bezbednosnoj situaciji, objasnio je Paris.

Britanska policija saopštila je ranije da je eksplozivna naprava koja je, na putu ka SAD, pronadjena u teretnom avionu u Britaniji, prošla i kroz Nemačku, a ovu informaciju potvrdio je i britanski premijer Dejvid Kameron, preneli su mediji.

Nemačka vlada uvela je, na zahtev SAD, zabranu preuzimanja poštanskih paketa iz Jemena, a Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da ni tranzit pošiljki iz te zemlje neće biti moguć, kao i da će biti sprovedena kontrola svih skladišta u kojima se trenutno nalaze paketi iz Jemena.

Jemenske snage bezbednosti uhapsile su juče u Sani ženu za koju se veruje da je umešana u slanje dva paketa sa eksplozivom u SAD. Predsednik Jemena Ali Abdulah Saleh je izjavio nešto ranije da su snage bezbednosti opkolile kuću u kojoj se krije osumnjičena za pokušaj terorističkog napada.

Britanski premijer Dejvid Kameron je izjavio da je bomba pronadjena u američkom teretnom avionu u Velikoj Britaniji napravljena tako da eksplodira u avionu.

Američki predsednik Barak Obama je juče izjavio da su na adrese dve sinagoge u Čikagu iz Jemena poslata dva paketa sa eksplozivom, koja su zaustavljena na aerodromima u Londonu i Dubaiju. On je rekao da su ti paketi predstavljali „uverljivu terorističku pretnju“ po SAD, zbog čega je obavljena kontrola tri teretna aviona.

Paketi u Londonu i Dubaiju pronadjeni su pošto je obaveštajna služba Saudijske Arabije došla do informacija koje se odnose na Jemen i prosledila ih Sjedinjenim Državama.

Velika Britanija i Francuska otkazale su sve teretne letove iz Jemena, a Belgija se pridružila evropskim državama koje su na svojoj teritoriji pojačale nivo bezbednosti.

Jemen je pojačao bezbednost i na aerodromima i u lukama i obećao da će sprovesti sveobuhvatnu istragu.

Najnoviji pokušaj napada dodatno je podstakao zabrinutost da ta siromašna i nestabilna arapska država služi kao baza ektremistima Al Kaide.

Veruje se da u Jemenu deluje oko 300 članova Al Kaide.

Ostavi poruku