Potpredsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Borislav Bojić rekao je da nema velikih razmimoilaženja u stavovima između SDS i Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na nivou BiH kada je u pitanju pozicija Republike Srpske (RS).„Ono na šta nećemo pristati jesu ustavne promjene i povratak na takozvani `aprilski paket`, prudski ili butmirski sastanak. Jedino na šta ćemo pristati u ovom trenutku jeste isforsirani problem po tužbi Sejdić – Finci i presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu“, rekao je Bojić.

On je rekao za „Nezavisne novine“ da će se predstavnici SDS-a u organima vlasti na nivou BiH striktno pridržavati dejtonskih rješenja. „To su prioriteti stranke i eventualno naših kadrova koji će biti zastupljeni u zajedničkim organima“, istakao je Bojić.

Govoreći o zahtjevu lidera HDZ BiH Dragana Čovića u vezi sa stvaranjem trećeg entiteta, Bojić naglašava da SDS ni po koju cijenu neće pristati na redefinisanje odnosa u BiH koji su uspostavljani Dejtonskim sporazumom.

„Prije svega, mi nemamo ništa protiv Čovićevog zahtjeva i njegovog HDZ-a, ali ni po koju cijenu nećemo pristati na redefinisanje odnosa u BiH koji su uspostavljani snažnim mirovnim sporazumom iz Dejtona i da se pravi treći entitet na štetu RS. Oni mogu da redefinišu Vašingtonski sporazum na osnovu kojeg je u februaru 1993. godine uspostavljena Muslimansko-hrvatska Federacija i po četiri hrvatska i muslimanska kantona te dva mješovita“, naglasio je Bojić.

On je predložio da od takve postavke Hrvati prave treći entitet, koji u praksi već postoji, samo nije formalno definisan. „Neka se dogovore o statusu dva mješovita kantona i time će stvar biti riješena, kako se više ne bi vraćali na ustavna pitanja već na ona koja životno interesuju sve građane“, rekao je Bojić.

Na pitanje kako ocjenjuje nedavne istupe lidera SDP BiH Zlatka Lagumdžije u vezi sa izjavama da će se fizički obračunati s liderima RS, Bojić je rekao da je Lagumdžija priča za sebe, ali da je činjenica da je ostvario najveći izborni rezultat u Federaciji BiH, te da će biti potrebni dodatni napori da bi se postigli dogovori o formiranju vlasti na nivou BiH.

On je rekao da će SDS sarađivati ne samo sa Partijom demokratskog progresa i Srpskom radikalnom strankom, nego i sa svim drugim političkim subjektima kojima je stalo da grade i učvršćuju RS. „Tako je bilo oduvijek i tako će biti i ubuduće bez obzira ko je u datom trenutku na čelu SDS-a. Mi smo uvijek bili dio rješenja koja učvršćuju ustavnu poziciju RS, a ne problema kojima bi se narušila ustavna sadašnja struktura“, naglasio je Bojić.

Ostavi poruku