Потпредсједник Српске демократске странке (СДС) Борислав Бојић рекао је да нема великих размимоилажења у ставовима између СДС и Савеза независних социјалдемократа (СНСД) на нивоу БиХ када је у питању позиција Републике Српске (РС).„Оно на шта нећемо пристати јесу уставне промјене и повратак на такозвани `априлски пакет`, прудски или бутмирски састанак. Једино на шта ћемо пристати у овом тренутку јесте исфорсирани проблем по тужби Сејдић – Финци и пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру“, рекао је Бојић.

Он је рекао за „Независне новине“ да ће се представници СДС-а у органима власти на нивоу БиХ стриктно придржавати дејтонских рјешења. „То су приоритети странке и евентуално наших кадрова који ће бити заступљени у заједничким органима“, истакао је Бојић.

Говорећи о захтјеву лидера ХДЗ БиХ Драгана Човића у вези са стварањем трећег ентитета, Бојић наглашава да СДС ни по коју цијену неће пристати на редефинисање односа у БиХ који су успостављани Дејтонским споразумом.

„Прије свега, ми немамо ништа против Човићевог захтјева и његовог ХДЗ-а, али ни по коју цијену нећемо пристати на редефинисање односа у БиХ који су успостављани снажним мировним споразумом из Дејтона и да се прави трећи ентитет на штету РС. Они могу да редефинишу Вашингтонски споразум на основу којег је у фебруару 1993. године успостављена Муслиманско-хрватска Федерација и по четири хрватска и муслиманска кантона те два мјешовита“, нагласио је Бојић.

Он је предложио да од такве поставке Хрвати праве трећи ентитет, који у пракси већ постоји, само није формално дефинисан. „Нека се договоре о статусу два мјешовита кантона и тиме ће ствар бити ријешена, како се више не би враћали на уставна питања већ на она која животно интересују све грађане“, рекао је Бојић.

На питање како оцјењује недавне иступе лидера СДП БиХ Златка Лагумџије у вези са изјавама да ће се физички обрачунати с лидерима РС, Бојић је рекао да је Лагумџија прича за себе, али да је чињеница да је остварио највећи изборни резултат у Федерацији БиХ, те да ће бити потребни додатни напори да би се постигли договори о формирању власти на нивоу БиХ.

Он је рекао да ће СДС сарађивати не само са Партијом демократског прогреса и Српском радикалном странком, него и са свим другим политичким субјектима којима је стало да граде и учвршћују РС. „Тако је било одувијек и тако ће бити и убудуће без обзира ко је у датом тренутку на челу СДС-а. Ми смо увијек били дио рјешења која учвршћују уставну позицију РС, а не проблема којима би се нарушила уставна садашња структура“, нагласио је Бојић.

Ostavi poruku