Novi konkurs za izbor šefa delegacije EU u BiH mogao bi da bude poništen, jer Kabinet visoke predstavnice EU Ketrin Ešton nije zadovoljan kandidatima, javila je Federalna televizija pozivajući se na izvore u Briselu.Prvi konkurs za izbor šefa delegacije EU u BiH poništen je prije tri mjeseca, jer nije bilo kandidata koji zadovoljava kriterijume za funkciju sa daleko većim političkim, a sada i ekonomskim ovlaštenjima.

Postoje naznake da bi i drugi konkurs, koji je trebalo da se završi krajem ovog mjeseca, mogao da bude poništen iz istog razloga, što bi dodatno prolongiralo imenovanje šefa Delegacije EU u BiH.

Iako nije saopšten tačan broj kandidata koji se javio na drugi konkurs, poznato je da je na razgovoru kod Ešton bilo njih četvoro.

Izvori FTV-a naveli su da postoje naznake za objedinjavanje dvije evropske funkcije u BiH – šefa Delegacije EU i specijalnog predstavnika za BiH.

Za sada se ne može pretpostaviti ko bi bio na novoj ojačanoj poziciju Unije u BiH jer je kandidat na čijem je izboru insistirao zvanični Lodon britanski diplomat ser Imajr Džons Peri odbio to mjesto, a većina članica EU nije saglasna da ono pripadne nekadašnjem visokom predstavniku u BiH Pediju Ešdaunu, navodi FTV.

U Delegaciji EU u BiH danas nije bilo moguće dobiti komentar na ovu informaciju.

Ostavi poruku