Нови конкурс за избор шефа делегације ЕУ у БиХ могао би да буде поништен, јер Кабинет високе представнице ЕУ Кетрин Ештон није задовољан кандидатима, јавила је Федерална телевизија позивајући се на изворе у Бриселу.Први конкурс за избор шефа делегације ЕУ у БиХ поништен је прије три мјесеца, јер није било кандидата који задовољава критеријуме за функцију са далеко већим политичким, а сада и економским овлаштењима.

Постоје назнаке да би и други конкурс, који је требало да се заврши крајем овог мјесеца, могао да буде поништен из истог разлога, што би додатно пролонгирало именовање шефа Делегације ЕУ у БиХ.

Иако није саопштен тачан број кандидата који се јавио на други конкурс, познато је да је на разговору код Ештон било њих четворо.

Извори ФТВ-а навели су да постоје назнаке за обједињавање двије европске функције у БиХ – шефа Делегације ЕУ и специјалног представника за БиХ.

За сада се не може претпоставити ко би био на новој ојачаној позицију Уније у БиХ јер је кандидат на чијем је избору инсистирао званични Лодон британски дипломат сер Имајр Џонс Пери одбио то мјесто, а већина чланица ЕУ није сагласна да оно припадне некадашњем високом представнику у БиХ Педију Ешдауну, наводи ФТВ.

У Делегацији ЕУ у БиХ данас није било могуће добити коментар на ову информацију.

Ostavi poruku