Председник Српске радикалне странке (СРС)  Војислав Шешељ који је оперисан у Хагу у четвртак 28. октобра појавиће се на статусној конференцији у Хашком трибуналу 2. новембра јер је победио здравствене проблеме, изјавио је данас у земуну шеф правног  тима за одбрану лидера СРС Зоран Красић.Красић, који је и високи функционер парламентарне СРС, рекао је да ће јавност у уторак на статусној конференцији на којој ће се расправљати о административним и статусним питањима, „имати прилике да виде да је хируршка интервенција на срцу очувала онај део срца резервисан за мржњу према САД, НАТО пакту и Европској унији који су највећи непријатељи српског народа“.

Красић је на конференцији за новинаре рекао да је Шешељ објавио две нове књиге од којих се једна зове „Хашка антисрпска гиљотина“ и тиче се свих 37 судских предмета који су били у Хашком трибуналу, почев од процеса Душку Тадићу до Насера Орића.

Тадић, некадашњи челник Српске демократске странке (СДС) у Козарцу, ухапшен је 1994. у Немачкој и први је коме је судјено пред Трибуналом у Хагу. Осудјен је на 25 година затвора 1997. за злочине против човечности и казну служи у Немачкој.

Орић, заповедник муслиманских снага Армије Босне и Херцеговине оптужен да није спречио убиство Срба у Подрињу и разарање њихове имовине, осудјен је 2006. на две године затвора, а на основу жалбе је 2008, ослободјен свих оптужби.

Шешељ је објавио и књигу  под називом „Систематско  кршење процесних  права  Слободана Милошевића током хашког судјења“ која обухвата притвор бившег југословенског и српског председника и која се завршава са правосудним убиством Милошевића.

Милошевић је пребачен 2001. у затвор Хашког трибунала у коме је 2006 умро не дочекавши крај процеса у коме је био оптужен за злочине против човечности.

Красић очекује да ће 2. новембра  секретаријат трибунала „опет показати неку лицемерну хуманост како би показао да наводно води рачуна о здрављу Шешеља и да исказује бригу“.

Красић је указао и на могућност да Шешељу због лошег здравља, Судско веће  покуша поново по сваку цену да наметне браниоца, али да ће водја СРС, „у свакој варијанти, победити Хашки трибунал“.

Шешељу се суди за злочине  против човечности и повреде ратног права и обичаја у Хрватској, Војводини и БиХ измедју 1991. и 1993. године

Лидер радикала се добровољно предао Хашком трибуналу фебруара 2003, а судјење му је почело у новембру 2007.

Шешељ је 21. јануара 2009. додатно оптужен за непоштовање трибунала због обелодањивања имена и других личних детаља  три сведока чији идентитет по налогу Претресног већа био заштићен од јавности.

Шешељ је 24. јула осудјен на 15 месеци затвора због непоштовања суда и та казна му је потврдјена 19. маја ове године.

Шешељ је 4. фебруара 2010. по други пут оптужен због објављивања у Књизи података о 11 заштићених сведока.

Ostavi poruku