Predsednik Srpske radikalne stranke (SRS)  Vojislav Šešelj koji je operisan u Hagu u četvrtak 28. oktobra pojaviće se na statusnoj konferenciji u Haškom tribunalu 2. novembra jer je pobedio zdravstvene probleme, izjavio je danas u zemunu šef pravnog  tima za odbranu lidera SRS Zoran Krasić.Krasić, koji je i visoki funkcioner parlamentarne SRS, rekao je da će javnost u utorak na statusnoj konferenciji na kojoj će se raspravljati o administrativnim i statusnim pitanjima, „imati prilike da vide da je hirurška intervencija na srcu očuvala onaj deo srca rezervisan za mržnju prema SAD, NATO paktu i Evropskoj uniji koji su najveći neprijatelji srpskog naroda“.

Krasić je na konferenciji za novinare rekao da je Šešelj objavio dve nove knjige od kojih se jedna zove „Haška antisrpska giljotina“ i tiče se svih 37 sudskih predmeta koji su bili u Haškom tribunalu, počev od procesa Dušku Tadiću do Nasera Orića.

Tadić, nekadašnji čelnik Srpske demokratske stranke (SDS) u Kozarcu, uhapšen je 1994. u Nemačkoj i prvi je kome je sudjeno pred Tribunalom u Hagu. Osudjen je na 25 godina zatvora 1997. za zločine protiv čovečnosti i kaznu služi u Nemačkoj.

Orić, zapovednik muslimanskih snaga Armije Bosne i Hercegovine optužen da nije sprečio ubistvo Srba u Podrinju i razaranje njihove imovine, osudjen je 2006. na dve godine zatvora, a na osnovu žalbe je 2008, oslobodjen svih optužbi.

Šešelj je objavio i knjigu  pod nazivom „Sistematsko  kršenje procesnih  prava  Slobodana Miloševića tokom haškog sudjenja“ koja obuhvata pritvor bivšeg jugoslovenskog i srpskog predsednika i koja se završava sa pravosudnim ubistvom Miloševića.

Milošević je prebačen 2001. u zatvor Haškog tribunala u kome je 2006 umro ne dočekavši kraj procesa u kome je bio optužen za zločine protiv čovečnosti.

Krasić očekuje da će 2. novembra  sekretarijat tribunala „opet pokazati neku licemernu humanost kako bi pokazao da navodno vodi računa o zdravlju Šešelja i da iskazuje brigu“.

Krasić je ukazao i na mogućnost da Šešelju zbog lošeg zdravlja, Sudsko veće  pokuša ponovo po svaku cenu da nametne branioca, ali da će vodja SRS, „u svakoj varijanti, pobediti Haški tribunal“.

Šešelju se sudi za zločine  protiv čovečnosti i povrede ratnog prava i običaja u Hrvatskoj, Vojvodini i BiH izmedju 1991. i 1993. godine

Lider radikala se dobrovoljno predao Haškom tribunalu februara 2003, a sudjenje mu je počelo u novembru 2007.

Šešelj je 21. januara 2009. dodatno optužen za nepoštovanje tribunala zbog obelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja  tri svedoka čiji identitet po nalogu Pretresnog veća bio zaštićen od javnosti.

Šešelj je 24. jula osudjen na 15 meseci zatvora zbog nepoštovanja suda i ta kazna mu je potvrdjena 19. maja ove godine.

Šešelj je 4. februara 2010. po drugi put optužen zbog objavljivanja u Knjizi podataka o 11 zaštićenih svedoka.

Ostavi poruku