Srpski ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je da je Srbija spremna za dijalog sa Prištinom, kao i da je „za sve zajedno bolje da taj proces počne što prije“.„Mi smo za dijalog spremni. Što se nas tiče, on može da počne odmah. Spremni su i zvaničnici iz Brisela, koji će imati posredničku ulogu“, rekao je Jeremić za „Večernje novosti“.

Jeremić je naglasio da Beograd „sigurno neće prihvatiti nijedno rješenje koje bi se moglo shvatiti kao priznavanje nezavisnosti, pa samim tim ni definisanje Srbije i Kosova kao dvije suverene države“.

On je naveo da razumije da „ovo, možda, nije najjednostavniji trenutak za Albance, imajući u vidu njihova politička previranja“, ali da vjeruje da je za sve zajedno bolje da proces otpočne što je prije moguće.

On smatra da bi najprije trebalo krenuti od tema koje ne sadrže bilo kakvu kontroverzu, poput uspostavljanja saradnje u rješavanju problema nestalih lica.

„Postizanje uspeha na samom početku bi svakako imalo pozitivan efekat za buduće faze dijaloga, kada se budemo dotakli delikatnijih stvari. U svakom slučaju, pregovore bi trebalo da vode eksperti, a ne visoki funkcioneri ili političari“, rekao je Jeremić.

On smatra da se ne mora direktno pristupiti pregovorima o statusu da bi se našla rješenja za probleme koji proizlaze iz činjenice da dvije strane imaju fundamentalno različito gledanje po pitanju suvereniteta Kosova.

„Naša strana će polaziti od toga da nijedno praktično rešenje ne može biti takvo da se njime direktno ili indirektno priznaje jednostrano proglašena nezavisnost. Biće potrebno da obe strane iskažu konstruktivnost da bi se postigao kompromis oko svih otvorenih pitanja“, rekao je on.

Komentarišući optužbe dijela političke javnosti da je on krivac za tvrdo vođenje državne politike prema Kosovu, Jeremić je istakao da je radio „najbolje i najpredanije što je umio i mogao, u okviru zadatih parametara zvanične državne politike“.

„Sa te strane, savest mi je čista. Da li je moj objektivni učinak zadovoljavajući, to je drugo pitanje“, dodao je on.

Ostavi poruku