Предсједник СНСД-а Милорад Додик и лидер СДА Сулејман Тихић сагласили су се да би, након званичних изборних резултата, СНСД и СДП требали креирати заједнички састанак са осталим политичким партијама, како би се могли дати одговори, не само на конситуисање власти, већ и на друга отворена питања.Додик и Тихић разговарали су данас у Бањалуци о могућности реципрочног учешћа у извршној власти представника двије странке на нивоу ентитета, о чему су „близу договора“.

Лидери СНСД и СДА изразили су очекивање да ће што прије почети формирање власти на нивоу БиХ, ентитета и кантона.

„СНСД изражава своју спремност да томе да допринос, али за то постоје неки технички лимити. Реално гледано, тек почетком идуће године може да се рачуна на формирање власти у БиХ. Не могу да лимитирам када ће то бити, али то може бити након консултација и конституисања парламената“, рекао је Додик новинарима након консултација са Тихићем.

Лидер СНСД-а је Тихића упознао са чињеницом да се у РС власт може конституисати већ у новембру, под условом да РС што прије добије званичне резултате и сертификате посланика за Народну скупштину РС.         Додик је поновио став СНСД-а да кандидат за предсједавајућег Савјета министара БиХ треба да буде неко из ХДЗ-а, како би била релаксирана ситуација након избора Жељка Комшића за хрватског члана Предсједништва БиХ.

Додик очекује да ће СНСД и СДС, заједно са другим политичким партијама из РС наступити јединствено, што се тиче конситуисања власти на нивоу БиХ.“Видимо да СДА и СДП имају разговоре и договор унутар бошњачке политичке структуре“, напоменуо је Додик.

Тихић је рекао да очекује да СНСД и СДА буду дио будуће коалиције, која ће бити формирана на нивоу БиХ, али да требају сарађивати и на ентитетском нивоу.

Он каже да са Додиком постоје одређене разлике и када је ријеч о провођењу изборних резултата, односно именовању предсједавајућег Савјета министара, оцијенивши да за ову позицију и „није баш толико битан ентички кључ“.

„Подржавамо став СДП-а, али и то и сва друга питања треба да буду предмет разговора и договора. Очекујемо да двије побједничке странке, СНСД и СДП организују један састанак, на који били позвани представници СДА, одређених хрватских странака, блока који се прави у РС и да заједно разговарамо о овим проблемима“, рекао је Тихић, оцијенивши да је реално очекивати да у јануару буде формирана власт на нивоу БиХ.

Додик и Тихић су разговарали и о неким отвореним питањима у БиХ попут уставних реформи, пописа становништва, државне имовине, снабдијевању електичном енергијом Брчко дистрикта и истакли да су то приоритети за будућу власт.

Ostavi poruku