Lideri EU postigli su sinoć dogovor o prijedlogu Njemačke da se izvrše ograničene izmjene Lisabonskog sporazuma, kako bi se spriječilo ponavljanje finansijske krize kakva se dogodila u Grčkoj.Poslije intenzivnih razgovora u posljednje dvije sedmice, tokom kojih su Francuska i Njemačka insistirale na oduzimanju glasačkih prava članicama koje krše pravila o budžetskom deficitu, Vlade 27 zemalja Unije sada će morati da uvjere nacionalne parlamente da su izmjene ključnog dokumenta EU zaista neophodne.Jučerašnji sedmočasovni pregovori na dvodnevnom samitu u Briselu bili su obilježeni zahtjevom Britanije da budžet EU za sljedeću godinu bude ograničen i prijedlogom Poljske da u njen dug budu uračunati troškovi skupe reforme penzijskog sistema.

Diplomate su izjavile da su razgovori bili oštri i puni emocija. Njemačka kancelarka Angela Merkel na kraju je dala zadatak predsjedniku EU Hermanu Van Rompeju da do decembarskog samita pripremi teren za usvajanje izmjena.

„Sve u svemu, imali smo duboku i tešku raspravu“, rekla je Merkelova poslije susreta.

Ona je insistirala da je EU jasno stavila do znanja da „privatni investitori neće moći da zarađuju novac ili se bave spekulacijama na račun vrijednosti evra“ zahvaljujući elementima iz paketa radikalnih reformi.

Izmjene finansijskih pravila u EU biće najveće od stvaranja evra 1999. godine.

Odluka o izmjenama Lisabonskog ugovora formalno bi trebalo da bude donesena tokom dana. Austrija je objavila da će u slučaju njihovog prihvatanja raspisati referendum.

Irski premijer Brajan Kauen, čija je zemlja potencijalni prvi korisnik stalnog fonda za pružanje finanisjske pomoći ugroženim članicama Unije, izjavio je da je prerano da se kaže da li će biti potrebno raspisati novi referendum.

Merkelova je suočena sa kritikama da su ona i francuski predsjednik Nikola Sarkozi otvorili Pandorinu kutiju inicijativom o izmjenama Lisabonskog sporazuma.

Cilj EU je da izmjene budu sprovedene do sredine 2013. godine, do kada će postojati privremeni fond za stabilizaciju finansijskih tržišta, osnovan u maju.

Komesar EU Vivijan Reding izjavila je da je „potpuno neodgovorno stavljati na sto iluzije o novim sporazumima“, dok je ministar spoljnih poslova Luksemburga Žan Aselborn takođe upozorio da postoji rizik od višegodišnjeg razvlačenja razgovora o promjeni Lisabonskog sporazuma.

Ostavi poruku