Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ Milorad Dodik izjavio je da želi da objedini sve političke snage u Republici Srpskoj /RS/ i da vlast na nivou BiH bude konstituisana „samo i onda kada za to postoji konsenzus u Srpskoj“.On je istakao da najoptimističnije vrijeme za formiranje vlasti na nivou BiH može biti februar sljedeće godine i da zajednički organi vlasti u BiH za RS imaju smisla samo ako mogu da budu u funkciji njenog jačanja i stabilnosti.

„Siguran sam u dogovor sa Srpskom deokratskom strankom /SDS/ i možemo računati da ćemo već iduće sedmice potpisati platformu na kojoj ćemo zajedno nastupati. Naša saglasnost u mnogim pitanjima je gotovo ujednačena i mi ćemo kao takvi pregovarati na nivou BiH“, rekao je Dodik sinoć, gostujući u emisiji “Puls” BN televizije.

Dodik je naveo da Socijaldemokratska partija /SDP/ BiH nije stranka koja bi bila svjesan politički izbor partnera za formiranje zajedničkih institucija vlasti BiH, ali da je to neizbježno, te da SNSD i SDS neće podržati izbor Zlatka Lagumdžije za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

„Nemamo zajedničke programske interese sa SDP-om, ne dijelimo ništa, osim tog nekog moranja, njihova politika je politika unitarizacije BiH, a mi smo za jačanje Srpske i njenih ukupnih kapaciteta i njenog statusa“, naveo je Dodik i dodao da RS pripada mjesto ministra inostranih poslova BiH.

Govoreći o mogućnosti formiranja trećeg entiteta, Dodik je naveo da ne misli da je problem da Hrvati na prostoru FBiH formiraju entitet ili federalnu jedinicu ali da je „RS u teritoriji u kojoj jeste i u političkom kapacitetu koji ima neosporna“.

On smatra da će, ukoliko bude formiran treći entitet, i pozicija RS biti jača, ali da pitanje treće federalne jedinice trenutno nije dominantno pitanje.

Dodik je ponovio da će za 15. novembar biti zakazana sjednica Narodne skupštine RS na kojoj će biti izabrano novo parlamentarno rukovodstvo i on položiti zakletvu kao novoizabrani predsjednik RS.

On se nada da će izbor nove vlade RS biti moguć do kraja novembra, ali nije želio da otkrije ko će biti mandatar.

Ostavi poruku