Спасилачке екипе у западној Индонезији пронашле су још 56 тела особа страдалих у удару цунамија и земљотресу који му је претходио, тако да се број жртава у овим природним катастрофама, укључујући и нове ерупције вулкана Мерапи, попео на 426, док се на стотине људи још води  као нестало.Земљотрес јачине 7,8 степени по Рихтеру погодио је острво Јаву у понедељак увече, што је изазвало плимни талас висине преко три метра који је уништио многа приобална села.

Вулкан Мерапи, на острву Јава, прорадио је у уторак и усмртио 33 особе.

Спасиоци су успели да додју до удаљених острвских области где је цунами збрисао са лица земље 13 села, док се и даље боре са јаким ветром и таласима у покушају да утврде шта се догодило са још 11 села за која се страхује да су такодје нестала.

Индонежански председник Сусило Бамбанг Јудхојоно је прекинуо посету Вијетнаму и допутовао у луку Паданг на Суматри да би обишао угрожени регион и издејствовао да се помоћ за угрожене којих има најмање 16.000 што пре допреми.

До Индонезије, највећег архипелага на свету, стигли су и први бродови који носе помоћ, а спустио се и први теретни авион са храном, лековима, одећом, шаторима и другим потребама за жртве.

Ostavi poruku