Spasilačke ekipe u zapadnoj Indoneziji pronašle su još 56 tela osoba stradalih u udaru cunamija i zemljotresu koji mu je prethodio, tako da se broj žrtava u ovim prirodnim katastrofama, uključujući i nove erupcije vulkana Merapi, popeo na 426, dok se na stotine ljudi još vodi  kao nestalo.Zemljotres jačine 7,8 stepeni po Rihteru pogodio je ostrvo Javu u ponedeljak uveče, što je izazvalo plimni talas visine preko tri metra koji je uništio mnoga priobalna sela.

Vulkan Merapi, na ostrvu Java, proradio je u utorak i usmrtio 33 osobe.

Spasioci su uspeli da dodju do udaljenih ostrvskih oblasti gde je cunami zbrisao sa lica zemlje 13 sela, dok se i dalje bore sa jakim vetrom i talasima u pokušaju da utvrde šta se dogodilo sa još 11 sela za koja se strahuje da su takodje nestala.

Indonežanski predsednik Susilo Bambang Judhojono je prekinuo posetu Vijetnamu i doputovao u luku Padang na Sumatri da bi obišao ugroženi region i izdejstvovao da se pomoć za ugrožene kojih ima najmanje 16.000 što pre dopremi.

Do Indonezije, najvećeg arhipelaga na svetu, stigli su i prvi brodovi koji nose pomoć, a spustio se i prvi teretni avion sa hranom, lekovima, odećom, šatorima i drugim potrebama za žrtve.

Ostavi poruku