Sindikati u Francuskoj će danas održati još jedan dan protesta zbog penzione reforme, pošto je vlada ipak uspela da je progura izglasavanjem u oba doma nacionalnog parlamenta.Juče je donji dom francuskog parlamenta dao konačan pristanak na predloženi zakon o reformi penzionog sistema, a u utorak je isto uradio i gornji dom – Senat.

Francuski predsednik Nikola Sarkozi je zadovoljan što je u oba doma izglasan penzioni zakon, čime je, kao najvažnija stavka, granica za penzionisanje pomerena sa 60 na 62 godine.

Izglasavanjem je Sarkoziju otvoren put da zakon potpiše, ali se još očekuje stav Ustavnog saveta, kome su se obratili opozicioni socijalisti, kako navodi Rojters.

Sindikati u Francuskoj nameravaju da danas održe protestne šetnje u više gradova širom zemlje, a studenti najavljuju protestne marševe pokušavajući da daju novi zamah štrajkačkom pokretu, javlja mreža Bi-Bi-Si (BBC).

Očekuje se da će i danas biti poremećen saobraćaj. Izmedju 30 i 50 odsto letova je otkazano zbog jučerašnjeg štrajka kontrolora leta. Na aerodromu „Orli“ kod Pariza je otkazano pola planiranih letova.

Veliki problem francuskim vlastima nastavlja da zadaje obustava rada u luci Fo-Lavera u blizini Marseja, glavnog pristaništa tankera sa naftom, koja traje već mesec dana.

Život u Marseju se normalizuje jer su se u utorak na posao vratili djubretari posle dvonedeljnog štrajka.

Vlada je od početka nedelje pod manjim pritiskom i što se tiče snabdevenostri zemlje gorivom, jer su tri od 12 rafinerija odblokirane, pa je iz Ministarstva za saobraćaj u utorak poručeno da se očekuje normalan rad oko 80 odsto benzinskih pumpi i „za nekoliko dana“ nastavak rada svih rafinerija.

Sarkozi je izjavio da je izglasavanjem penzione reforme Francuskoj osiguran kreditini rejting AAA, preneo je Rojters.

Francuski ministar rada Erik Vort je izjavio za BBC da su izmene penzionog zakona bile nužne i naveo je primere Danske i Nemačke, gde zaposleni imaju pravo na državnu penziju sa 67 godina, i Velike Britanije, gde se to pravo stiče sa 66 godina.

Lideri sindikata su izjavili da će pokušati da pregovorima dobiju izuzeće u zakonu za teška zanimanja.

Ostavi poruku