Синдикати у Француској ће данас одржати још један дан протеста због пензионе реформе, пошто је влада ипак успела да је прогура изгласавањем у оба дома националног парламента.Јуче је доњи дом француског парламента дао коначан пристанак на предложени закон о реформи пензионог система, а у уторак је исто урадио и горњи дом – Сенат.

Француски председник Никола Саркози је задовољан што је у оба дома изгласан пензиони закон, чиме је, као најважнија ставка, граница за пензионисање померена са 60 на 62 године.

Изгласавањем је Саркозију отворен пут да закон потпише, али се још очекује став Уставног савета, коме су се обратили опозициони социјалисти, како наводи Ројтерс.

Синдикати у Француској намеравају да данас одрже протестне шетње у више градова широм земље, а студенти најављују протестне маршеве покушавајући да дају нови замах штрајкачком покрету, јавља мрежа Би-Би-Си (ББЦ).

Очекује се да ће и данас бити поремећен саобраћај. Измедју 30 и 50 одсто летова је отказано због јучерашњег штрајка контролора лета. На аеродрому „Орли“ код Париза је отказано пола планираних летова.

Велики проблем француским властима наставља да задаје обустава рада у луци Фо-Лавера у близини Марсеја, главног пристаништа танкера са нафтом, која траје већ месец дана.

Живот у Марсеју се нормализује јер су се у уторак на посао вратили дјубретари после двонедељног штрајка.

Влада је од почетка недеље под мањим притиском и што се тиче снабдевеностри земље горивом, јер су три од 12 рафинерија одблокиране, па је из Министарства за саобраћај у уторак поручено да се очекује нормалан рад око 80 одсто бензинских пумпи и „за неколико дана“ наставак рада свих рафинерија.

Саркози је изјавио да је изгласавањем пензионе реформе Француској осигуран кредитини рејтинг ААА, пренео је Ројтерс.

Француски министар рада Ерик Ворт је изјавио за ББЦ да су измене пензионог закона биле нужне и навео је примере Данске и Немачке, где запослени имају право на државну пензију са 67 година, и Велике Британије, где се то право стиче са 66 година.

Лидери синдиката су изјавили да ће покушати да преговорима добију изузеће у закону за тешка занимања.

Ostavi poruku