Naslovna Bosna i Hercegovina Odgovornost na SNSD-u i SDP-u

Odgovornost na SNSD-u i SDP-u

0

Predsjednik SDA Sulejman Tihić izjavio je danas da odgovornost za implementaciju izbornih rezultata snose, prije svega, pobjedničke stranke, odnosno SNSD i SDP, a SDA će kao ozbiljna politička stranka preuzeti svoj dio odovornosti i dati doprinos da se uspostavi stabilna koalicija.Tihić je na konferenciji za novinare nakon sjednice Predsjedništva SDA naglasio da će raditi na tome da takva stabilna koalicija ima dogovoren zajednički program djelovanja.

„Treba učiniti sve da bude formirana koalicija najvećih političkih stranaka jer će imati snagu i kapacitet da donosi teške i važne odluke. Takva bi većina mogla imati i dvotrećinsku većinu“, rekao je predsjednik SDA.

On nije mogao da kaže da li će SDA biti neka vrsta posrednika između SNSD-a i SDP-a, ali će u svakom slučaju raditi na svemu što je dobro za državu i uspostavljanje vlasti.

Tihić je potvdrio da će se sutra sastati sa predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom i da će to biti nešto više od početnih razgovora dvije stranke.

„Imamo određene ideje, prijedloge i smatram da je korektnije da to Dodiku lično kažem a ne preko medija“, dodao je predsjednik SDA.

Tihić je rekao da iza sebe ima jednoglasnu odluku Predsjedništva da SDA učestvuje u razgovorima o formiranju koalicija partnerskih većina za buduću vlast na svim nivoima.

„U prvom redu ćemo razgovarati sa SDP-om, SNSD.om, HDZ-om BiH, HDZ-om 1990 – HSP, Narodnom strankom `Radom za boljitak`. Razgovaraćemo i sa nekim drugim strankama ukoliko bude potrebe na lokalnom nivou, ali nećemo razgovarati sa Savezom za bolju budućnost /SBB/ BiH“, dodao je predsjednik SDA.

Prema njegovim riječima, SBB Fahrudin Radončić je privatna stranka u službi jednog lica, koje vodi kampanju protiv SDA i iznosi razne neistine protiv njenih kadrova.

„Riječ je o medijskom siledžijstvu i stilu ponašanja koji nije svojstveno multikulturalnom društvu u BiH i isključivost. A drugi razlog je što možemo napraviti koaliciju bez te stranke“, istakao je Tihić.

Govoreći o stvaranju zajedničkog programa djelovanja buduće većine, Tihić je rekao da bi to na državnom nivou obuhvatilo sva pitanja koja u protekle četiri godine nisu riješena, a to su ustavna reforma, provođenje presude Suda u Strazburu, popisa stanovništva, državne imovine, vojne imovine, dok bi na entitetskom nivou to bila druga pitanja.

„Ta pitanja su na stolu, zvala zvala se ona aprilski ili prudski proces. Mi ih moramo rješavati i nema veze u koji ga paket spakovali i kako ga zvali. Samo kažem da treba iskoristiti stepen saglasnosti koji smo postiglu u sklopu aprilskog i prudskog procesa“, dodao je Tihić.

Predsjednik SDA je optimista da će vlast na državnom nivou biti konstituisana u januaru, dok će u Federaciji BiH zbog procedura to biti učinjeno u februaru.

„U Republici Srpskoj se može lakše konstituisati vlast. Želim biti optimista i da se borim da što prije implementiramo razultate“, dodao je Tihić.

On je napomenuo da je na današnjoj sjednici Predsjedništva stranke izraženo zadovoljstvo ostvarenim izbornim rezultatima i zaključeno da je SDA i dalje nezaobilazni faktor na političkoj sceni.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version