Након маратонске расправе хрватски Сабор одбацио је иницијативу за изгласавање неповјерења премијерки Јадранки Косор, јављају хрватски медији.За повјерење премијерки гласало је 79 посланика, док су 62 исказала неповјерење, а један је био уздржан.

Расправа, која је трајала пуних 14 часова, закључена је послије поноћи након што је од излагања одустало 60 пријављених посланика.

СДП, уз подршку ХНС-а, ИДС-а, ХСП-а и Лабуристичке странке, тражио је да се премијерки изгласа неповјерење због све теже привредне ситуације у Хрватској, непровођења реформи, те многобројних афера везаних за чланове и челнике ХДЗ-а.

Током расправе СДП-а и ХДЗ-а међусобно су се оптуживали за неистинито приказивање стања у држави и политичке одговорности за то стање.

Расправа, која је требала да траје до данас, изненада је прекинута због провокације Владимира Шекса из ХДЗ-а, због којег је СДП одустао од даље расправе. Шекс је у касним вечерњим часовима кренуо у жестоки напад, наводећи да би могао тражити од Уставног суда да забрани СДП.

„Није врх ХДЗ-а криминална организација. Нисмо ми криминална организација. То сте ви. СДП. Врх СДП-а је криминална организација. Ви рушите уставна начела ове државе“, рекао је Шекс, одговарајући на оптужбе Жељка Јовановића.

То је изазвало бурно реаговање СДП-оваца, који су Шекса поновно оптужили за кршење уставних начела.

Члан СДП-а Ненад Стазић пожалио се зашто предсједник Сабора Лука Бебић допушта такве ствари, а док је одговарао Шексу, салом се проломила бука из ХДЗ-ових редова, па је морао интервенисати и предсједник Сабора.

Косорова је током излагања рекла да расправа изгледа као оптужница против хрватске Владе, истичући да Сабор није суд и да се она неће бранити. Косорова је на оптужбе одговарала набрајањем досадашњих резултата Владе.

Ostavi poruku