Nakon maratonske rasprave hrvatski Sabor odbacio je inicijativu za izglasavanje nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor, javljaju hrvatski mediji.Za povjerenje premijerki glasalo je 79 poslanika, dok su 62 iskazala nepovjerenje, a jedan je bio uzdržan.

Rasprava, koja je trajala punih 14 časova, zaključena je poslije ponoći nakon što je od izlaganja odustalo 60 prijavljenih poslanika.

SDP, uz podršku HNS-a, IDS-a, HSP-a i Laburističke stranke, tražio je da se premijerki izglasa nepovjerenje zbog sve teže privredne situacije u Hrvatskoj, neprovođenja reformi, te mnogobrojnih afera vezanih za članove i čelnike HDZ-a.

Tokom rasprave SDP-a i HDZ-a međusobno su se optuživali za neistinito prikazivanje stanja u državi i političke odgovornosti za to stanje.

Rasprava, koja je trebala da traje do danas, iznenada je prekinuta zbog provokacije Vladimira Šeksa iz HDZ-a, zbog kojeg je SDP odustao od dalje rasprave. Šeks je u kasnim večernjim časovima krenuo u žestoki napad, navodeći da bi mogao tražiti od Ustavnog suda da zabrani SDP.

„Nije vrh HDZ-a kriminalna organizacija. Nismo mi kriminalna organizacija. To ste vi. SDP. Vrh SDP-a je kriminalna organizacija. Vi rušite ustavna načela ove države“, rekao je Šeks, odgovarajući na optužbe Željka Jovanovića.

To je izazvalo burno reagovanje SDP-ovaca, koji su Šeksa ponovno optužili za kršenje ustavnih načela.

Član SDP-a Nenad Stazić požalio se zašto predsjednik Sabora Luka Bebić dopušta takve stvari, a dok je odgovarao Šeksu, salom se prolomila buka iz HDZ-ovih redova, pa je morao intervenisati i predsjednik Sabora.

Kosorova je tokom izlaganja rekla da rasprava izgleda kao optužnica protiv hrvatske Vlade, ističući da Sabor nije sud i da se ona neće braniti. Kosorova je na optužbe odgovarala nabrajanjem dosadašnjih rezultata Vlade.

Ostavi poruku