Потпредседник Владе Србије Божидар Ђелић изразио је у Бечу уверење да ће Србија веома брзо добити не само позитивну одлуку Европске комисије (ЕК) за статус кандидата, већ и позив за формално започињање преговора са ЕУ.„Вест из Луксембурга показује да Европа жели Србију као пуноправну чланицу и сада је на нама да у пар месеци пребродимо административне препреке“, рекао је Ђелић Тањугу и изразио уверење да ће Србија до краја идуће године добити позитивну одлуку ЕК не само за статус кандидата већ и за формални почетак преговора, „што је циљ ове владе“.

Ђелић, који је одржао говор на тему „Србија 10. година после – успеси, изазови и одговори“, у организацији Аустријског друштва за спољну политику и УН, истакао је да Србија ради све што може да пронађе два преостала хашка оптуженика.

„Ми то радимо и без европских обавеза, јер је то битно због жртава и будућности целог региона. Србија жели да кривица има име и презиме, а не да пада на цео народ“, нагласио је он.

Обраћајући се, потом, присутнима на скупу Аустријско-српског привредног форума на тему „10. година тржишне привреде у Србији – од проблематичног детета до балканског тигра“, Ђелић је казао да је Србија свесна да мора да реши питање Косова пре усласка у ЕУ.

„Србија никада неће признати независно Косово… Наш пут ка Европи и решавање статуса Косова су комплементарне питања, и нису, као што неки покушавају да покажу, сукобљена питања“, указао је Ђелић и нагласио да Србија даје подстицај за постизање решења.

Ostavi poruku