Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izrazio je u Beču uverenje da će Srbija veoma brzo dobiti ne samo pozitivnu odluku Evropske komisije (EK) za status kandidata, već i poziv za formalno započinjanje pregovora sa EU.„Vest iz Luksemburga pokazuje da Evropa želi Srbiju kao punopravnu članicu i sada je na nama da u par meseci prebrodimo administrativne prepreke“, rekao je Đelić Tanjugu i izrazio uverenje da će Srbija do kraja iduće godine dobiti pozitivnu odluku EK ne samo za status kandidata već i za formalni početak pregovora, „što je cilj ove vlade“.

Đelić, koji je održao govor na temu „Srbija 10. godina posle – uspesi, izazovi i odgovori“, u organizaciji Austrijskog društva za spoljnu politiku i UN, istakao je da Srbija radi sve što može da pronađe dva preostala haška optuženika.

„Mi to radimo i bez evropskih obaveza, jer je to bitno zbog žrtava i budućnosti celog regiona. Srbija želi da krivica ima ime i prezime, a ne da pada na ceo narod“, naglasio je on.

Obraćajući se, potom, prisutnima na skupu Austrijsko-srpskog privrednog foruma na temu „10. godina tržišne privrede u Srbiji – od problematičnog deteta do balkanskog tigra“, Đelić je kazao da je Srbija svesna da mora da reši pitanje Kosova pre uslaska u EU.

„Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo… Naš put ka Evropi i rešavanje statusa Kosova su komplementarne pitanja, i nisu, kao što neki pokušavaju da pokažu, sukobljena pitanja“, ukazao je Đelić i naglasio da Srbija daje podsticaj za postizanje rešenja.

Ostavi poruku