Naslovna Vijesti Danas o zajedničkoj platformi?

Danas o zajedničkoj platformi?

0

Očuvanju ustavne, dejtonske pozicije Republike Srpske /RS/, njenih nadležnosti i srpskih interesa u BiH u predstojećim razgovorima o ustavnim promjenama u zemlji, suština je nacrta platforme za zajednički nastup Saveza nezavisnih socijaldemokrata /SNSD/ i Srpske demokratske stranke /SDS/, koju će danas u Banjaluci razmatrati predstavnici dvije stranke.„Večernje novosti“ pišu da su predstavnici SNSD-a i SDS-a juče utvrdili nacrt osnovnih načela platforme, koja bi trebalo da bude usvojena poslije predstojećeg usaglašavanja stavova.

Predstavnici ove dvije partije na sastanku će pokušati da sačine zajednički stav o nastupu u parlamentu BiH. Izvršni sekretar SNSD Rajko Vasić otkriva za „Večernje novosti“ da je osnovni princip dokumenta zaštita političke, teritorijalne i ustavne pozicije RS.

„Nisam upoznat sa detaljima skice platforme, ali to bi trebalo da bude strateški dokument za zajednički stav dveju partija o zaštiti interesa RS i Srba u BiH“, rekao je Vasić.

Iako je rukovodstvo SDS više puta ponovilo da je njihov primarni cilj zaštita Srpske i Dejtonskog sporazuma, predsjednik ove partije Mladen Bosić nije želeo da otkriva detalje platforme koju usagalašavaju sa SNSD.

„Sve je još u fazi usaglašavanja“, rekao je Bosić za „Novosti“.

I u DNS, koalicionom partneru SNSD, smatraju da Srpska treba da ima jedinstven stav o suštinskim pitanjima u BiH.

„U vrijeme kad Brisel i Vašington očekuju da domaće vlasti počnu proces ustavnih promjena u zemlji, veoma je važno da Srpska ima čvrst i principijelan stav u institucijama BiH“, kaže lider DNS Marko Pavić.

On je naglasio da je poželjno proširiti koaliciju partija iz RS na nivou BiH.

„Time bismo značajno ojačali poziciju Srpske u Sarajevu“, rekao je Pavić.

Dodik i Bosić u ponedjeljak su ocijenili da dvije partije imaju visok nivo saglasnosti o suštinskim pitanjima za zaštitu pozicije RS u institucijama BiH, ali i da postoje neka pitanja razmimoilaženja.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version