SHARE

Очувању уставне, дејтонске позиције Републике Српске /РС/, њених надлежности и српских интереса у БиХ у предстојећим разговорима о уставним промјенама у земљи, суштина је нацрта платформе за заједнички наступ Савеза независних социјалдемократа /СНСД/ и Српске демократске странке /СДС/, коју ће данас у Бањалуци разматрати представници двије странке.“Вечерње новости” пишу да су представници СНСД-а и СДС-а јуче утврдили нацрт основних начела платформе, која би требало да буде усвојена послије предстојећег усаглашавања ставова.

Представници ове двије партије на састанку ће покушати да сачине заједнички став о наступу у парламенту БиХ. Извршни секретар СНСД Рајко Васић открива за “Вечерње новости” да је основни принцип документа заштита политичке, територијалне и уставне позиције РС.

“Нисам упознат са детаљима скице платформе, али то би требало да буде стратешки документ за заједнички став двеју партија о заштити интереса РС и Срба у БиХ”, рекао је Васић.

Иако је руководство СДС више пута поновило да је њихов примарни циљ заштита Српске и Дејтонског споразума, предсједник ове партије Младен Босић није желео да открива детаље платформе коју усагалашавају са СНСД.

“Све је још у фази усаглашавања”, рекао је Босић за “Новости”.

И у ДНС, коалиционом партнеру СНСД, сматрају да Српска треба да има јединствен став о суштинским питањима у БиХ.

“У вријеме кад Брисел и Вашингтон очекују да домаће власти почну процес уставних промјена у земљи, веома је важно да Српска има чврст и принципијелан став у институцијама БиХ”, каже лидер ДНС Марко Павић.

Он је нагласио да је пожељно проширити коалицију партија из РС на нивоу БиХ.

“Тиме бисмо значајно ојачали позицију Српске у Сарајеву”, рекао је Павић.

Додик и Босић у понедјељак су оцијенили да двије партије имају висок ниво сагласности о суштинским питањима за заштиту позиције РС у институцијама БиХ, али и да постоје нека питања размимоилажења.

SHARE

Оставите одговор