Bivši načelnik štaba UNPROFOR-a u Sarajevu, holandski general Adrijanus Van Bal, izjavio je danas, na suđenju Radovanu Karadžiću, da je Vojska Republike Srpske (VRS) blokirala enklave Srebrenicu i Goražde i kontrolisala konvoje koji su dopremali humanitarnu pomoć, ponekad ih zadržavajući, vraćajući ili oduzimajući neku robu.Karadžić je napomenuo da su srpski vojnici oduzimali samo onu robu koja nije bila na tovarnom spisku, a Van Bal je priznao da je bilo slučajeva da je u konvojima bilo stvari koje nisu bile na spisku, ali to su, prema njegovim rečima, bili izuzeci.

Van Bal je istakao da se dogovor o nadgledanju konvoja odnosio na vizuelnu inspekciju vozila, a ne na pretres, i da „Srbi nisu dovoljno poštovali sporazume“.

Bivši predsednik RS je rekao da je VRS bila oprezna zbog navoda o krijumčarenju oružja i municije, oko čega je, kako je podsetio, sprovedeno nekoliko međunarodnih istraga, i pitao je zbog čega su u enklave redovno stizale velike količine municije kada je potrošnja pripadnika mirovnih snaga bila vrlo ograničena.

Svedok tužilaštva je na to odgovorio da je deo municije bio korišćen za manevre, a jedinicama u enklavama bila je potrebna i određena količina metaka za slučaj da budu napadnute i prinuđene da se brane.

Van Bal je rekao i da mu je general VRS Manojlo Milovanović, načelnik štaba VRS tokom rata u BiH, jednom prilikom zapretio da će tramvaji u Sarajevu, ukoliko nastave da voze, biti meta snajperske vatre i da je on o toj pretnji obavestio svog nadređenog, generala Majkla Rouza.

Na Karadžićev zahtev da pojasni da li mu je Milovanović pretio ili ga je obavestio o mogućoj opasnosti da nekontrolisani elementi otvore vatru na tramvaje, Van Bal je odgovorio da mu je srpski general rekao da će se „pobrinuti za to, da će iskoristiti svoj uticaj“, što je on protumačio kao nedvosmislenu pretnju.

Holandski general je ipak priznao da su pre potpisivanja „snajperskog sporazuma“ obe strane bile izgubile kontrolu nad nekim naoružanim elementima.

Van Bal bio je načelnik štaba UNPROFOR-a od kraja februara do kraja avgusta 1994. godine. Od 1. aprila je bio je stacioniran u Sarajevu, ali je dosta putovao širom BiH.

Svedočio je u procesu protiv generala VRS Stanislava Galića i bivšeg predsednika Jugoslavije Slobodana Miloševića.

Kada je holandska vlada u aprilu 2002. godine podnela ostavku posle izveštaja o odgovornosti holandskih pripadnika mirovnih snaga UN za masakr u Srebrenici 1995. godine, isto to je učinio i general Van Bal, koji je u to vreme bio načelnik generalštaba holandske vojske.

Holandski institut za dokumentaciju o ratu predstavio je 10. aprila 2002. godine izveštaj u kojem je ukazao na to da deo odgovornosti za pad Srebrenice, koja je 1995. godine bila zaštićena zona UN koju je obezbeđivao holandski bataljon, snose i holandska vlada i UN.

Holandska vlada je, prema tom izveštaju, poslala slabo pripremljene vojnike u enklavu, a UN nisu pravovremeno uvidele opasnost od masovnih ubistava kada su srpske snage preuzele kontrolu nad Srebrenicom.

Karadžić sutra treba da nastavi ispitivanje Van Bala.

Bivši lider bosanskih Srba optužen je pred Haškim tribunalom za genocid nad nesrpskim stanovništvom u Srebrenici i još sedam bosanskih opština, kao i za progon, istrebljenje, ubistva, deportacije, nehumana dela, teror i nezakonite napade na civile i uzimanje međunarodnih talaca tokom rata u BiH (1992-1995).

Ostavi poruku