U naletu cunamija na Sumatri poginulo je 272 ljudi, pokazuju najnoviji podaci, koje su saopštile indonezijske vlasti.„Prema posljednjim podacima, poginulo je 272 ljudi, a 412 lica vode se kao nestala“, izjavio je Ejdi Edvard iz spasilačke službe.

Helikopteri koji dopremaju hitnu pomoć i dovoze spasioce danas su konačno stigli i do izolovanih ostrva Mentavaj.

Predsjednik Indonezije Susilo Bambang Judhojono odgodio je posjetu Vijetnamu, jer je odlučio da ode do groženog područja.

Zemljotres, jačine 7,7 stepeni Rihterove skale, pogodio je u ponedjeljak uveče ostrva Mentavaj, zapadno od Sumatre, i pokrenuo talase visoke tri metra koji su poplaviili deset sela, izjavili su zvaničnici.

Zemljotres se dogodio pod vodom, na dubini od 20,6 kilometara, 280 kilometara južno od Padanga, saopštio je američki Institut za geologiju.

Poslije glavnog potresa uslijedili su naknadni udari snage 6,1 i 6,2 stepena.

Krizni centar Ministarstva zdravlja saopštio je da je cunami na Mentavaju najviše pogodio ostrvo Južni Pagaj, gdje je napravio prodor od 600 metara u dubinu kopna.

Indonezija se nalazi na pacifičkom „vatrenom prstenu“, zbog čega je ovaj arhipelag često na udaru snažnih zemljotresa.

U potresu snage 7,6 stepeni u septembru prošle godine u Padangu je poginulo oko 1 100 ljudi.

Veliki azijski cunami iz 2004. godine, pokrenut pod uticajem zemljotresa snage 9,3 stepeni, ubio je najmanje 168 000 ljudi samo u Indoneziji.

Ostavi poruku