У налету цунамија на Суматри погинуло је 272 људи, показују најновији подаци, које су саопштиле индонезијске власти.„Према посљедњим подацима, погинуло је 272 људи, а 412 лица воде се као нестала“, изјавио је Ејди Едвард из спасилачке службе.

Хеликоптери који допремају хитну помоћ и довозе спасиоце данас су коначно стигли и до изолованих острва Ментавај.

Предсједник Индонезије Сусило Бамбанг Јудхојоно одгодио је посјету Вијетнаму, јер је одлучио да оде до гроженог подручја.

Земљотрес, јачине 7,7 степени Рихтерове скале, погодио је у понедјељак увече острва Ментавај, западно од Суматре, и покренуо таласе високе три метра који су поплавиили десет села, изјавили су званичници.

Земљотрес се догодио под водом, на дубини од 20,6 километара, 280 километара јужно од Паданга, саопштио је амерички Институт за геологију.

Послије главног потреса услиједили су накнадни удари снаге 6,1 и 6,2 степена.

Кризни центар Министарства здравља саопштио је да је цунами на Ментавају највише погодио острво Јужни Пагај, гдје је направио продор од 600 метара у дубину копна.

Индонезија се налази на пацифичком „ватреном прстену“, због чега је овај архипелаг често на удару снажних земљотреса.

У потресу снаге 7,6 степени у септембру прошле године у Падангу је погинуло око 1 100 људи.

Велики азијски цунами из 2004. године, покренут под утицајем земљотреса снаге 9,3 степени, убио је најмање 168 000 људи само у Индонезији.

Ostavi poruku