Предсједник СДС-а Младен Босић и лидер СДП-а БиХ Златко Лагумџија сагласили су се данас у Сарајеву да се у БиХ што прије треба успоставити функционална власт која не смије бити формирана по принципима „прудског споразума“.Босић и Лагумџија су током састанка истакли да концентрационе владе у БиХ нису прихватљиве, „јер је то пут ка прављењу власти у којој нико није одговоран“.

„Констатовали смо да треба убрзати процес конституисања власти у БиХ, окренути се рјешавању проблема грађана и убрзати европски пут земље. Због привлачења страних инвестиција потребно је промијенити имиџ БиХ, који је данас изузетно негативан“, рекао је новинарима Лагумџија.

Он је поновио да нови предсједавајући Савјета министара БиХ треба бити из СДП-а БиХ.

„Нова власт се, без обзира ко је чинио, мора обрачунати са организованим криминалом и корупцијом. Сагласили смо се са представницима СДС-а да је због тога у Парламентарној скупштини БиХ потребно што прије усвојити закон о одузимању криминалом стечене имовине“, додао је Лагумџија.

Босић је нагласио да СНСД и СДП БиХ, као странке које су добиле највише гласова, требају започети разговоре о формирању власти на нивоу БиХ.

„Политичку сцену у БиХ требамо охладити, направити је конструктивном и разговарати хладне главе о свим отвореним питањима. Неопходно је што прије формирати власт како би се у БиХ почели рјешавати проблеми“, рекао је Босић.

Према његовим ријечима потенцирање ствари које неће донијети компромис, као питање трећег ентитета, тренутно не треба отварати.

Ostavi poruku