Predsjednik SDS-a Mladen Bosić i lider SDP-a BiH Zlatko Lagumdžija saglasili su se danas u Sarajevu da se u BiH što prije treba uspostaviti funkcionalna vlast koja ne smije biti formirana po principima „prudskog sporazuma“.Bosić i Lagumdžija su tokom sastanka istakli da koncentracione vlade u BiH nisu prihvatljive, „jer je to put ka pravljenju vlasti u kojoj niko nije odgovoran“.

„Konstatovali smo da treba ubrzati proces konstituisanja vlasti u BiH, okrenuti se rješavanju problema građana i ubrzati evropski put zemlje. Zbog privlačenja stranih investicija potrebno je promijeniti imidž BiH, koji je danas izuzetno negativan“, rekao je novinarima Lagumdžija.

On je ponovio da novi predsjedavajući Savjeta ministara BiH treba biti iz SDP-a BiH.

„Nova vlast se, bez obzira ko je činio, mora obračunati sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Saglasili smo se sa predstavnicima SDS-a da je zbog toga u Parlamentarnoj skupštini BiH potrebno što prije usvojiti zakon o oduzimanju kriminalom stečene imovine“, dodao je Lagumdžija.

Bosić je naglasio da SNSD i SDP BiH, kao stranke koje su dobile najviše glasova, trebaju započeti razgovore o formiranju vlasti na nivou BiH.

„Političku scenu u BiH trebamo ohladiti, napraviti je konstruktivnom i razgovarati hladne glave o svim otvorenim pitanjima. Neophodno je što prije formirati vlast kako bi se u BiH počeli rješavati problemi“, rekao je Bosić.

Prema njegovim riječima potenciranje stvari koje neće donijeti kompromis, kao pitanje trećeg entiteta, trenutno ne treba otvarati.

Ostavi poruku