SHARE

Тероризам не познаје границе, због чега је координација и сарадња земаља неопходна у борби против ове глобалне пријетње, поручено је данас у Сарајеву на отварању радионице о националној координацији и регионалној сарадњи у борби против тероризма у југоисточној Европи.Министар безбједности БиХ Садик Ахметовић упозорио је да је регион југоисточне Европе изложен терористичкој пријетњи у обиму са којим се земље појединачно тешко могу борити властитим средствима, због чега одговор на те пријетње ултимативно тражи заједничко системско и координисано дјеловање.

“Како у цијелој Европи, тако и у њеном југоисточном дијелу, свједоци смо развијања релативно новог облика тероризма, такозваног домаћег тероризма, који за основу има јединствену терористичку идеологију, док су модалитети и циљеви дјеловања различити од земље до земље”, истакао је Ахметовић.

Према његовим ријечима, југоисточна Европа је на добром путу изградње система који ће омогућити постизање пуне стабилности и безбједности, а као примјер навео је организовање заједничких конференција и потписивање билатералних споразума о полицијској сарадњи.

Указујући на значај регионалне сарадње у борби против тероризма и других видова организованог криминала, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу (РЧ) Хидо Бишчевић нагласио је да методе те борбе морају бити мултидисциплинарне.

Он је додао да економска криза и процес транзиције повећавају опасност од тероризма, чега сви у региону треба да буду свјесни, посебно имајући у виду пут земаља региона ка евроатлантским интеграцијама.

Директор Извршне дирекције Комисије за борбу против тероризма УН Мајк Смит упозорио је да је регион југоисточне Европе рањив због своје позиције и због јако пуно кривичних активности које се на његовом подручју дешавају.

Он је оцијенио да земље региона имају добре механизме борбе против тероризма, добре законе, релевантне агенције и јединице које се тиме баве, али да је потребно ојачати међудржавну сарадњу у борби против криминала и тероризма.

“Свака земља појединачно треба да води рачуна о унутрашњој сарадњи међу различитим министарствима и агенцијама те сарадњи са локалном заједницом како би се унаприједила борба против криминала и тероризма”, закључио је Смит.

Домаћини дводневне радионице, којој присуствује више од 100 званичника укључених у координацију националних противтерористичких активности, су Министарство безбједности БиХ и РЧ.

SHARE

Оставите одговор