Sabor Hrvatske danas će glasati o povjerenju Vladi premijerke Jadranke Kosor.Raspravu je inicirala Socijaldemokratska partija, najveća opoziciona stranka, zbog sve lošijeg stanja privrede, nesprovođenja reformi, mnogobrojnih afera i unutrašnjih sukoba u vladajućoj Hrvatskoj demokratskoj zajednici /HDZ/.

Iz HDZ posljednjih dana u više navrata je rečeno da ta stranka ima stabilnu većinu, koju neće narušiti ni povratak u saborske klube bivšeg premijera Ive Sanadera kao nezavisnog poslanika.

Da bi Vladi bilo izglasano nepovjerenje, opozicija mora prikupiti 77 glasova – što za sada nije izvjesno, prenose hrvatski mediji.

Prema najavama, vladajuća koalicija ima stabilnu većinu sa 82 poslanika od ukupno 153, koliko Sabor ima poslaničkih mjesta.

Ipak, mediji spekulišu o tome da li će se bivšem premijeru pridružiti neko od poslanika HDZ i time ugroziti parlamentarnu većinu.

Potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac najavio je da će ova stranka, kao i ostale članice koalicije, podržati Vladu.

Komentarišući prozivanja iz SDP-a da ostankom uz Kosorovu omogućava dalju agoniju u Hrvatskoj, Pupovac je rekao da društvo treba strukturalno mijenjati.

„Svjesni smo nezadovoljstva građana. Ali ako samo srljamo, ako nedovoljno pripremljeni uđemo u promjene, napravićemo još gore. Naše društvo treba strukturalno početi mijenjati“, smatra Pupovac.

Do glasanja o povjerenju kabinetu Kosorove dolazi malo više od godinu dana nakon što je preuzela funkciju predsjednice Vlade.

Ostavi poruku