Сабор Хрватске данас ће гласати о повјерењу Влади премијерке Јадранке Косор.Расправу је иницирала Социјалдемократска партија, највећа опозициона странка, због све лошијег стања привреде, неспровођења реформи, многобројних афера и унутрашњих сукоба у владајућој Хрватској демократској заједници /ХДЗ/.

Из ХДЗ посљедњих дана у више наврата је речено да та странка има стабилну већину, коју неће нарушити ни повратак у саборске клубе бившег премијера Иве Санадера као независног посланика.

Да би Влади било изгласано неповјерење, опозиција мора прикупити 77 гласова – што за сада није извјесно, преносе хрватски медији.

Према најавама, владајућа коалиција има стабилну већину са 82 посланика од укупно 153, колико Сабор има посланичких мјеста.

Ипак, медији спекулишу о томе да ли ће се бившем премијеру придружити неко од посланика ХДЗ и тиме угрозити парламентарну већину.

Потпредсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац најавио је да ће ова странка, као и остале чланице коалиције, подржати Владу.

Коментаришући прозивања из СДП-а да останком уз Косорову омогућава даљу агонију у Хрватској, Пуповац је рекао да друштво треба структурално мијењати.

„Свјесни смо незадовољства грађана. Али ако само срљамо, ако недовољно припремљени уђемо у промјене, направићемо још горе. Наше друштво треба структурално почети мијењати“, сматра Пуповац.

До гласања о повјерењу кабинету Косорове долази мало више од годину дана након што је преузела функцију предсједнице Владе.

Ostavi poruku