SHARE

На суђењу бившем председнику Републике Српске Радовану Караџићу данас је заштићени сведок “КДЗ 166” завршио сведочење о неколико инцидената гранатирања Сарајева у којима је он учествовао у истрагама као криминалистички техничар.Заштићени сведок детаљно је описао улогу форензичког техничара у истрагама, а то је фотографисање лица места, прављење скице, писање криминалистичко-техничког извештаја и прибављање доказа са лица места, који се прослеђују потом даље на вештачење.

Караџић је током унакрсног испитивања сведока оптужбе оспоравао званичне извештаје са места инцидената, између осталог о правцу долета пројектила.

Караџић је питао сведока зашто са места инцидената нема ниједне фотографије делова тела и форографија жртава јер је, како је рекао, уобичајено у доба мира да се фотографише кредом уцртано место на коме је лежала жртва.

Сведок је одговорио “да, Ви сте у праву” појаснивши да када се деси један стравичан догађај у коме има рањених људи, тада преживели суграђани желе да помогну и што пре пребаце до најближе болнице рањене.

“То је питање живота и смрти”, казао је заштићени сведок.

Међутим, Караџић је поновио да му је “нејасно видно одсуство форензичких доказа са лица места” рекавши сведоку да “ипак сте кривичне истраге радили нешто другачије него у миру”.

Председавајући Судског већа О’ Гон Квон упозорио је Караџића да мора да буде ефикаснији и да превише времена троши на утврђивање смера из ког је дошао пројектил и уцртавања у мапу тих праваца.

Заштићени сведок је радио на више од 100 предмета гранатирања и снајперских инцидената у којима су повређени цивили, а његово сведочење односи се на седам од ових случајева – шест случајева гранатирања и један снајперски инцидент.

Сведок је одговарао на питања у вези гранатирања на Добрињи 4. фебруара 1994. године, када је осморо људи погинуло, о гранатирању Трга међународног пријатељства 16. јуна 1995. године, гранатирања 24. маја 1995. године у улици Сафета Зајке, када је двоје људи погинуло и неколико рањено и Мајданској улици, где су два цивила погинула и шесторо рањено као и гранатирања у Храсници 7. априла 1995.

За сва та гранатирања оптужена је Војска Републике Српске.

Караџић је упитао сведока да ли може да каже да се у свим тим извештајима није утврђивао правац испаљивања пројектила и дистанца, што је заштићени сведок потврдио, чиме је завршено његово сведочење.

Суђење Караџићу наставља се сутра извођењем новог сведока оптужбе.

SHARE

Оставите одговор