Predsjednici Srbije i Hrvatske Boris Tadić i Ivo Josipović posjetiće sljedeće nedjelje u istom  danu „Ovčaru“ kod Vukovara, gdje je 1991. godine izvršen zločin prema Hrvatima, i Paulin Dvor, kod Osijeka, gdje je ubijeno 18 Srba, pišu „Večernje novosti“.Tako će simbolično, za svega nekoliko časova, šefovi država položiti vijence za nevine žrtve i hrvatskog i srpskog naroda i sa prve zvanične posjete srpskog predsjednika poslati poruku pomirenja i zajedničkog okretanja budućnosti.

Tokom ove nedjelje, susret dvojice državnika i cijeli scenario Tadićevog trodnevnog puta u Hrvatsku biće dogovoreni do tančina.

Posjeta bi trebalo da traje tri dana, predsjedniku Srbije biće domaćin Josipović, a na listi sagovornika su i premijerka Jadranka Kosor, predsjednik Sabora Luka Bebić i predstavnici Srba u Hrvatskoj.

Ipak, suštinska prekretnica u odnosima dvije susjedne zemlje, navodi list, mogla bi da bude baš posjeta „Ovčari“ i Paulinom Dvoru i odavanje pošte nevinim žrtvama sa obje strane.

Zajedničko za „Ovčaru“ i Paulin Dvor je i to što su domaći sudovi procesuirali i osudili optužene za ratne zločine na obje strane.

Na poljoprivrednom dobru „Ovčara“, poslije predaje bolnice u Vukovaru, pripadnici teritorijalne odbrane Vukovara ubili su više od dvije stotine hrvatskih ratnih zarobljenika.

Vijeće za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu osudilo je na pet do 20 godina zatvora 13 optuženih za ratni zločin, dok je petoro oslobođeno optužbe.

Zločin u Paulinom Dvoru desio se u noći između 11. i 12. decembra 1991. godine, u osvetničkoj akciji hrvatske vojske, kada je ubijeno 18 srpskih civila – deset muškaraca i osam žena, a tijela su pokopana u vojnom skladištu Lug, nedaleko od Paulin Dvora.

Proces pred Županijskim sudom u Osijeku vodio se protiv Nikole Ivankovića, koji je u krajnjoj instanci osuđen na 15 godina zatvora, dok je Enes Viteškić, oslobođan optužbe.

Ostavi poruku