Iran je danas počeo sa punjenjem goriva u svojoj prvoj elektrani na nuklearni pogon Bušer, javili su lokalni mediji.„Iran je počeo sa punjenjem goriva u jezgro nuklearne elektralne Bušer“, navodi državna televizijska stancia „Pres te-ve“.

Iran je ranije saopštio da će postrojenje, koje je izgradila Rusija, početi sa proizvodnjom električne energije početkom 2011. godine nakon višegodišnjih odlaganja.

Teheran ističe da je stavljanje u pogon elektrane Bušer pokazatelj da je Zapad pogrešio kada je Iran optužio da pokušava da proizvede atomsko naoružanje.

Savjet bezbjednosti UN, SAD i pojedine članice EU uvele su ekonomske sankcije Iranu zbog obogaćenja uranijuma i sumnje da u tajnosti pokušava da proizvede atomsko naoružanje, što Teheran negira.

Iran je izrazio spremnost za nastavak pregovora kako na političkom tako i na tehnološkom nivou. U političke razgovore uključen je i dijalog sa predstavnicama grupe Pet plus jedan – Velika Britanija, Kina, Francuska, Rusija, SAD i Njemačke – koje predstavlja Eštonova.

Tehnološki razgovori tiču se razmjene iranskog slabo obogaćenog uranijuma za nuklearno gorivo preko Rusije i Francuske za medicinski reaktor u Teheranu.

Ostavi poruku