Иран је данас почео са пуњењем горива у својој првој електрани на нуклеарни погон Бушер, јавили су локални медији.„Иран је почео са пуњењем горива у језгро нуклеарне електралне Бушер“, наводи државна телевизијска станциа „Прес те-ве“.

Иран је раније саопштио да ће постројење, које је изградила Русија, почети са производњом електричне енергије почетком 2011. године након вишегодишњих одлагања.

Техеран истиче да је стављање у погон електране Бушер показатељ да је Запад погрешио када је Иран оптужио да покушава да произведе атомско наоружање.

Савјет безбједности УН, САД и поједине чланице ЕУ увеле су економске санкције Ирану због обогаћења уранијума и сумње да у тајности покушава да произведе атомско наоружање, што Техеран негира.

Иран је изразио спремност за наставак преговора како на политичком тако и на технолошком нивоу. У политичке разговоре укључен је и дијалог са представницама групе Пет плус један – Велика Британија, Кина, Француска, Русија, САД и Њемачке – које представља Ештонова.

Технолошки разговори тичу се размјене иранског слабо обогаћеног уранијума за нуклеарно гориво преко Русије и Француске за медицински реактор у Техерану.

Ostavi poruku