Некадашњи члан Предсједништва БиХ Анте Јелавић изјавио је да не вјерује у правосудне органе у БиХ.Јелавић је истакао да се никада није разговорало о уступању правосуђу Хрватске судског процеса који је против њега отворен у БиХ, те тврди да се никада неће појавити пред судским органима у БиХ.

„Суд БиХ може уступити предмет хрватском правосуђу, може ме чак и осудити у одсуству и послати једну такву пресуду, без обзира колико је законита или незаконита, на извршење хрватском правосуђу. Ако до тога дође, ја ћу, наравно, у Хрватској издржавати казну, чак и на основу пресуде у одсуству“, рекао је Јелавић синоћ у телефонској изјави из Загреба за бањалучку Алтернативну телевизију.

БиХ и Хрватска имају потписан споразум о међусобном изручењу правоснажно осуђених особа. Међутим, остаје отворено питање оних којима судски процеси нису до краја завршени, као што је случај са Јелевићем.

Расправа о жалби на првостепену пресуду, којом је Анте Јелавић проглашен кривим за злоупотребу службеног положаја још није одржана пред Апелационим вијећем Суда БиХ. За Јелавићем је расписана међународна потјерница.

Ostavi poruku