Nekadašnji član Predsjedništva BiH Ante Jelavić izjavio je da ne vjeruje u pravosudne organe u BiH.Jelavić je istakao da se nikada nije razgovoralo o ustupanju pravosuđu Hrvatske sudskog procesa koji je protiv njega otvoren u BiH, te tvrdi da se nikada neće pojaviti pred sudskim organima u BiH.

„Sud BiH može ustupiti predmet hrvatskom pravosuđu, može me čak i osuditi u odsustvu i poslati jednu takvu presudu, bez obzira koliko je zakonita ili nezakonita, na izvršenje hrvatskom pravosuđu. Ako do toga dođe, ja ću, naravno, u Hrvatskoj izdržavati kaznu, čak i na osnovu presude u odsustvu“, rekao je Jelavić sinoć u telefonskoj izjavi iz Zagreba za banjalučku Alternativnu televiziju.

BiH i Hrvatska imaju potpisan sporazum o međusobnom izručenju pravosnažno osuđenih osoba. Međutim, ostaje otvoreno pitanje onih kojima sudski procesi nisu do kraja završeni, kao što je slučaj sa Jelevićem.

Rasprava o žalbi na prvostepenu presudu, kojom je Ante Jelavić proglašen krivim za zloupotrebu službenog položaja još nije održana pred Apelacionim vijećem Suda BiH. Za Jelavićem je raspisana međunarodna potjernica.

Ostavi poruku