БиХ се по корумпираности друштва налази од 91 до 97 мјеста на свјетској ранг листи од 178 земаља и ту позицију дијели са Џибутијем, Гамбијом, Гватемалом, Кирбатијем, Шри Ланком и Свазилендом – подаци су Индекса перцепције корумпираности /ЦПИ/ за ову годину.На данашњој презентацији глобалног ЦПИ-ја у Сарајеву истакнуто је да је БиХ заједно са подручјем Косова најлошија на простору бивше Југославије, те да је и даље на самом дну листе европских земаља по присуству корупције у јавном сектору.

Предсједавајући Одбора директора Транспаренси интернешнела /ТИ/ Емир Ђикић рекао је новинарима да БиХ, кад је ријеч о корупцији, полако бјежи од бивших република ШСР-а и да није најгора на Балкану, јер је иза ње Косово, али да то није резултат власти у БиХ него због тога што је Косово први пут увршетено на ову листу.

Иако је у односу на прошлу годину када је индекс корупције износио три БиХ остварила незнатан напредак од свега 0,2 одсто, захваљујући, прије свега, усвајању Закона о Агенцији за превенцију и коордијнацију борбе против корупције и Антикорупцијске стратегије, он је само формалне природе, док суштински БиХ још није ни близу својих сусједа у посвећености борби против корпуције.

Од земаља у региону најбоље је рангирана Словенија, која се са индексом 6,4 налази на 27. мјесту, а слиједе је Хрватска и Македонија на 62. мјесту са индексом 4,1, Црна Гора на 69. мјесту са индексом 3,7, те Србија са индексом 3,5 на 78. мјесту.

Скала од 0 до 10 представља апсолутну корупцију, а 10 земљу ослобођену од корпуције.

Ђикић тврди да, кад је ријеч о законодавству, БиХ напредује у борби против корупције, али да је у пракси потпуно другачија ситуација, јер не постоји политичка воља за борбу против те појаве.

„Рак рана БиХ је што нема провођења закона. Очекујемо од нових власти, које су се обећавале у посљедњих два и по мјесеца да ће се борити против корупције, да се договоре и формирају власт која ће, заиста, кренути у активну борбу против корупције“, рекао је Ђикић.

Према његовом мишљењу, без политичке воље власти и њеног учешћа у борби против корупције стање у БиХ ће бити као и до сада, односно под притиском ЕУ биће усвајани закони, који неће бити примјењивани већ ће „мировати у ладицама“.

„БиХ има прилично добро законодавство у области борбе против корупције, али је послије избора потребно кренути у промјену изборних закона, да се то не ради као до сада у предизборној кампањи, него да нова власт реформише Изборни закон и Закон о финансирању политичких партија“, појаснио је Ђикић.

Према његовом мишљењу, потребно је и усклађивање ентитетских закона о слободи приступа информацијама са државним законом, гдје би биле уведене одређене казне за његово кршење, као и побољшање Закона о јавним набавкама.

Он је нагласио да би грађани требало да имају највише интереса у борби против коруипције, јер им корупција реално поскупљује живот.

„Мала је воља грађана да крену сами у борбу против корупције и веома је мало случајева да сами грађани сами пријављују, посебно ако то морају јавно да пријаве тужилаштву, и углавном се то чини анонимно. У посљедњих четири -пет година имали смо око 20 000 пријава, али се не односе све на корпуције. Људи када немају гдје да се обрате обраћају се ТИ и доста случајева смо ријешили позитивно“, навео је Ђикић.

Према његовим ријечима, у корупцији предњаче оне службе са којима грађани имају највише додира као што су здравство, образовање итд.

Портпарол ТИ Ивана Корајлић рекла је да је корупција присутна у свим сегментима живота и да се са садашњим стањем нивоа корупције не може очекивати значајнији напредак.

„Ако питате грађане они ће вам рећи да је корупција највећа у политичким партијама, у процесу приватизације итд“, навела је Корајлићева.

Професор на факултету за криминалистику, криминологију и безбједносне студије Универзитета у Сарајеву Елдан Мујановић изјавио је да анализа података из полицијске и правосудне статистике показује да је ефикасност система кривичног правосуђа изразито ниска и да не постоје, правне, институционалне и организацијске претпоставке и услови да се корупција ефикасно сузбија у БиХ.

Према његовим ријечима, претходне је године донесено осам правоснажних, осуђујућих пресуда за корупцију у ужем смислу, а то су давање и примање мита, од којих се седам односе на условне, а једна затворска казна.

Он је навео да у овој области постоји простор да буде унапријеђена борба против корупције.

Отправник послова у Амбасади САД Џонатан Мур рекао је да није никаква тајна да у БиХ постоји превише корупције, али да је постигнуто неколико корака напријед у борби против корупције.

„То је проблем и у ЕУ, НАТО и САД. Битно је да постоје разни механизми у борби против корупције“, нагласио је Мур.

Ostavi poruku