Приједлог предсједника СДА Сулејмана Тихића да мандатара за Савјет министара предложи СДП БиХ, јер је освојила највише гласова, али и да води рачуна о етничком елементу кандидата, је покушај СДА и СДП-а унитаризације БиХ другим средствима, оцијенио је потпредсједник СНСД-а Игор Радојичић.„Ради се о сталним покушајима ревизије темеља Дејтонског споразума, само што је то у случају Хариса Силајџића било на реторици директног национализма, док је то сада умотано у такозвану грађанску опцију. У суштини се ради о потпуно истој политици с намјером да се ревидира заступљеност ентитета и конститутивних народа“, сматра Радојичић.

Он је појаснио да би у том случају партије којима су изборна база Бошњаци увијек биле у позицији да предлажу предсједавајућег Савјета министара.

„Уколико би СДП ишао на ту врсту покривања мјеста предсједавајућег из реда хрватског народа, онда би то веома озбиљно иритирало један конститутивни народ, којем је СДП већ, да кажем, на превару отео мјесто члана Предсједништва“, рекао је Радојичић за „Независне новине“.

Коментаришући Тихићеву изјаву да је СНСД „непринципијелан“, јер се залаже за ротацију на мјесту Савјета министара, а истовремено предлаже Србина за министра спољних послова, Радојичић је рекао да се принцип ротације поштује на позицији предсједавајућег, али да је немогуће тај принцип поштовати на министарским мјестима.

„На министарским мјестима ни до сада није било могуће испоштовати принцип потпуне ротације зато што је композиција Савјета министара три-три-четири и што мора бити заступљеност најмање четири из РС“, рекао је Радојичић, илуструјући то чињеницом да су Хрвати до сада увијек имали министра финансија, а да на многим другим министарствима нису имали никог.

Радојичић је рекао да ће СНСД инсистирати да РС у новом сазиву Савјета министара има четири министарска мјеста, од којих би два била Министарство спољних послова и Министарство финансија.

Иво Миро Јовић из ХДЗ БиХ сматра да је неприхватљиво да СДП БиХ, која, како тврди, има подршку мање од један одсто припадника једног народа, у име тог народа предлаже мандатара. „Нису свјесни у какву авантуру улазе. То је међумуслимански договор СДА и СДП-а, који не може проћи“, рекао је Јовић.

Бакир Изетбеговић, новоизабрани бошњачки члан Предсједништва БиХ и кадар СДА, каже да је још преурањено говорити о конкретним позицијама, али да ће он поштовати све оно што одлуче органи странке и предсједник странке.

Потпредсједник СДП БиХ Слободан Поповић истиче да је кандидатура лидера ове странке Златка Лагумџије за предсједавајућег Савјета министара БиХ неформалног карактера, јер партија још није ни дефинисала да је дио будућих владајућих структура

„Сви ће имати право да предлажу своје кандидате и о свему ће моћи да се договора“, рекао је Поповић и додао да СДП БиХ одбија да прихвати принцип да постоји ексклузивитет одређених политичких партија на припаднике одређених народа

Ostavi poruku