У закључима Савета Европске уније за опште послове, усвојеним на данашњем састанку, наводи се да је Савет одлучио да покрене процедуру на основу члана 49. Споразума о Европској унији и позвао Комисију да да своје мишљење о српској кандидатури.У закључцима се истиче да се од Србије очекује пуна сарадња са Хашким трибуналом.

Уз подсећање да је кандидатуру предао председник Србије Борис Тадић 22. децембра прошле године, министри истичу да ће током сваке наредне фазе српског пута ка чланству у ЕУ, бити надгледана сарадња Србије с Трибуналом и да ће даљи кораци бити пропраћени једногласном сагласношћу Савета министара о пуној сарадњи са овим судом.

Истиче се такодје да ће Савет пажљиво пратити извештаје Хашког тужилаштва о напретку Србије на том плану.

У закључцима се такодје подсећа да је услов пуне сарадње Србије с Трибуналом садржан у Споразуму о стабилизацији и присруживању и Прелазном трговинском споразуму и наглашава да је то кључни услов за чланство у ЕУ.

Савет је у том смислу позвао Србију да спроведе препоруке Хашког тужилаштва из извештаја Савету безбедности УН од јуна 2010. године у којима се Србија позива да пружи подршку у судјењима која се тренутно одвијају у Медјународном кривичном суду за бившу Југославију и хапшењу два преостала бегунца Ратка Младића и Горана Хаџића, што би били најуверљивији доказ сарадње са тим судом.

На основу испољеног консензуса о даљем проширењу ЕУ који је исказан у закључцима Европске комисије од 14. и 15. децембра 2006, Савет је потврдио да је будућност Западног Балкана у Европској унији и истакао да напредак сваке земље појединачно зависи од индивидуалних напора да се испуне Копенхашки критеријуми и услови из ШП.

Савет је даље закључио да је од кључног значаја конструктиван однос према регионалној сарадњи.

У закључцима се Савет залаже за дијалог Београда и Приштине уз посредство ЕУ и високог  представника за спољну политику и безбедност и поздравља резолуцију СБ УН усвојену 9. септембра ове године као фактор мира, безбедности и стабилности у региону.

Ostavi poruku