Naslovna Vijesti Put u EU u rukama domaćih političara

Put u EU u rukama domaćih političara

0

Ministri spoljnih poslova EU poručiće sa današnjeg redovnog zasjedanja u Luksemburgu da je put BiH u Evropu u rukama njenih političkih lidera koji, poslije izbora, treba što prije da formiraju vlast i preuzmu odgovornost za sudbinu zemlje, saznaje Srna iz evropskih izvora.Šefovi diplomatija potvrdiće da je Unija spremna da pomogne ljudima i političarima u BiH da prevaziđu zastoj u procesu ka EU i poručiti da za napredak na tom putu ključna odgovornost leži na političkim vođama, koji treba da se uzdrže od izjava koje bi mogle izazvati podjele

BiH biće pomenuta u zaključcima zasjedanja Savjeta ministara EU, a očekuje se da će ministri pozitivno komentarisati tok nedavno održanih opštih izbora u BiH.

Vizni režim biće pomenut u jednoj rečenici koja će biti pozitivno intonirana i ohrabrujuća, ali ne i zaključna, jer konačnu odluku o ukidanju viznog režima donose šefovi država i vlada EU na svom samitu.

Srnin izvor navodi da se očekuje da Savjet ministra spoljnih poslova odluči i da se proslijedi aplikacija Srbije za kandidaturu za punopravno članstvo u EU na razmatranje Evropskoj komisiji, uprkos protivljenju Holandije.

„Proslijedićemo aplikaciju sa zahtjevom Evropskoj komisiji da preduzme dalje korake procedure, kao da se radi o tehničkom pitanju. Nije uobičajeno nadglasavanje u Savjetu ministara, nego se ovakve odluke donose jednoglasno. Ali, pošto ovaj put 26 zemalja ima jak stav, odlučili smo se na ovaj način“, naveo je isti izvor.

Prema njegovim riječima, Srbija će biti         upozorena da je ovo zadnji korak koji može da učini na putu prema integracijama, a da prije toga nije realizovala potpunu saradnju sa Haškim tribunalom.

Prosljeđivanje zahtjeva Srbije podržavaju sve članice EU, osim Holandije koja je pokazala određene rezerve.

Holandija traži da se snažno naglasi obaveza saradnje sa Tribunalom u Hagu i neizostavno hapšenje dvojice preostalih odbjeglih optuženika.

Belgija kao predsjedavajuća EU, insistira na tome da se moraju uvažiti povoljni koraci Srbije u saradnji sa Unijom, posebno o dijalogu o Kosovu i da je Srbija ključna zemlja za stabilnost zapadnog Balkana.

NEMA KOMENTARA

Ostavi poruku Cancel reply

Exit mobile version